Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

...15.000 λουκέτα μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 42.000 χαμένες θέσεις εργασίας

Ερευνα για το κλίμα στις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις*


Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει 15.000 λουκέτα μέχρι το τέλος 
του  χρόνου  και  άλλες  42.000  χαμένες  θέσεις  εργασίας
Την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις λεγόμενες «μικρές επιχειρήσεις» (0 - 49 άτομα προσωπικό) κατά το Α' εξάμηνο του 2014 επιχειρεί σε μελέτη του το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. 

Η μελέτη δε διαχωρίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ από τις άλλες επιχειρήσεις με μερικές δεκάδες άτομα προσωπικό, ούτε βέβαια προσεγγίζει τις βαθύτερες αιτίες για τις αναδουλειές και τα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.


Σύμφωνα με τη μελέτη, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσαν ότι το Α' εξάμηνο μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση και οι παραγγελίες. Η συνολική πτώση στον τζίρο σε ετήσια βάση (Ιούλης 2013 - Ιούλης 2014) μειώθηκε κατά 20% και από την έναρξη της κρίσης άγγιξε το 74%. Την ίδια περίοδο, βέβαια, μεγάλωσε η συγκέντρωση του τζίρου στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα Mall, που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στο κέντρο και στην περιφέρεια μεγάλων πόλεων.

Όπως προκύπτει ακόμα από την έρευνα, μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 

Από τις καθυστερούμενες οφειλές το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις ΔΕΚΟ (31,6%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μία στις 4 επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές κι ενοίκια.

Επίσης, το 34,7% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανέρχεται στο 35,7%.


Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάει ότι τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου και γι' αυτό υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 42.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). 

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης που 
χάθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμώνται στις 24.000.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η όποια συγκράτηση στην απώλεια των θέσεων εργασίας σε σχέση με προηγούμενα εξάμηνα έχει να κάνει με τη μείωση του κατώτατου μισθού, με το γεγονός ότι οι μισές σχεδόν θέσεις απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε θέσεις μερικής ή / και προσωρινής απασχόλησης και στο ότι οι μισές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς.

Από τη στήλη  "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ"  του  Ριζοσπάστη.

2 σχόλια:

  1. Τα μεγάλα τραστ να είναι καλά και όλοι οι υπόλοιποι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Ευρυτάνα Ιχνηλάτη, το ξέρεις, αλλά θέλω να στο τονίσω. Κάθε ανάρτησή σου, μου δίνει πάντα ιδιαίτερη ικανοποίηση και βαθειά συγκίνηση. Καλό Χειμώνα με υγεία και δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή