Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΚΕ: Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα

ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών*


Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Θέμα: Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

1.800 μετανάστες κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης, για το "έγκλημά" τους να προσπαθήσουν να επιβιώσουν, εγκαταλείποντας τις χώρες τους, που στενάζουν από πολέμους, συγκρούσεις, πείνα και εξαθλίωση, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Ζουν στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, σε αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, δεδομένων και προβλημάτων συντήρησης του κλιματισμού σε κάποια από αυτά. Το καλοκαίρι, δε, συσσωρευμένα σκουπίδια έκαναν τη διαβίωσή τους αφόρητη, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες.

 Όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, δεν υπάρχει ζεστό νερό για να πλυθούν, ούτε καθαριστικά για να πλένουν τα ρούχα τους και να καθαρίζουν κοντέινερ και τουαλέτες, την ώρα που ο καθαρισμός γίνεται εκ περιτροπής από τους ίδιους. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υποτυπώδης, όταν πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Είναι ενδεικτικό ότι ΜΚΟ κατά καιρούς υποκαθιστούν τις μεγάλες ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  

Οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί από τα τέλη Ιούνη, γιατί έληξε η σύμβασή τους. Ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, χρειάζονται 5 ευρώ για μια τηλεκάρτα, με την οποία μιλάνε με τους συγγενείς τους για 2 λεπτά και οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα. Επίσης το επισκεπτήριο δεν διεξάγεται κανονικά.

Επιπλέον αντιμετωπίζουν προσβλητικές και ταπεινωτικές συμπεριφορές, ακόμα και ξυλοδαρμό, όπως συνέβη στις 2/9/2014, που την ώρα της προσευχής των μουσουλ­μάνων σε έναν τομέα του κέντρου κράτησης, με πρόσχημα την καταμέτρηση, αστυνομι­κοί διέκοψαν την προσευχή και όταν οι κρατούμενοι αντέδρασαν τους ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων μεταναστών και τη σύλληψη 13 ατόμων.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. 

Η Αμυγδαλέζα, όπως και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτελούν χαρακτηριστική πλευρά της κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός πώς τοποθετείται στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

- Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών που έχουν. 
-Να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες, να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου