Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ...


«...Η ανάδυση της ριζοσπαστικής αριστεράς ως διαδόχου και ταυτόχρονα αντιπάλου σχήματος πολιτικής εκπροσώπησης του "κόσμου του ΠΑΣΟΚ" παραπέμπει σε μια νέα αντίληψη (...) Από το ΠΑΣΟΚ στην αριστερά οι δρόμοι υπήρξαν μακριοί, συχνά τεμνόμενοι, αποκλίνοντες ή συγκλίνοντες. 

Τελικώς η διαδρομή αποδείχτηκε αποκλίνουνα (...) Με το ΠΑΣΟΚ αδειανό πουκάμισο πια, με το τέλος, ξεκίνησε μια νέα αρχή, της οποίας η έκβαση είναι ανοιχτή. Τώρα στις δύσκολες στιγμές ο λαός ξανακαλεί την αριστερά να υπερασπιστεί αλλά και να επανακαθορίσει τα συμφέροντά του...».


Αυτά, μεταξύ άλλων, σημειώνονται στο κύριο άρθρο της χτεσινής «Αυγής», ένα απ' τα πολλά της άρθρα αφιερωμένα στο ΠΑΣΟΚ και στην επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, που πέρυσι - θυμίζουμε - ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τιμήσει διοργανώνοντας ειδική εκδήλωση και διεκδικώντας την κληρονομιά των προταγμάτων της. 

Η «Αυγή» απευθύνεται στον εναπομείναντα «κόσμο του ΠΑΣΟΚ», τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς καλεί να πυκνώσει τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη ότι είναι ο διάδοχος του «καλού» ΠΑΣΟΚ, φορέας των προτερημάτων του, δίχως κανένα απ' τα ελαττώματά του.

Κοροϊδεύει ασύστολα και ψηφοθηρεί ανερυθρίαστα. 

Για τον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ», φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα που εξαπατήθηκαν για χρόνια ακολουθώντας τα ριζοσπαστικά συνθήματα της δεκαετίας του 1970, όταν η ηγεσία του άλλα έλεγε και άλλα εννοούσε, που πίστεψαν ότι η πολιτική ορισμένων παροχών με στόχο την ενσωμάτωσή τους που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ μια περίοδο της διακυβέρνησής του (αρχές δεκαετίας του 1980) θα είναι αιώνια, που δεν είδαν ότι το κόμμα που υποστήριζαν όλο και ταυτιζόταν στρατηγικά και πρακτικά με την «επάρατο δεξιά», γιατί αποτελούσε το «άλλο κόμμα» του κεφαλαίου στο πλαίσιο της δικομματικής εναλλαγής.

Γι' αυτόν τον κόσμο των πολλές φορές «κοψοχέρηδων» η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελεί «οικεία» λύση, αποτελεί όμως μια ακόμα επιλογή στο δρόμο των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων και όχι βεβαίως της χειραφέτησης από την πολιτική του κεφαλαίου που πιστά υπηρέτησε το κόμμα που ακολουθούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες...

Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ" του Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου