Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Γιούρογκρουπ: Δέσμευση Χαρδούβελη για εφαρμογή των σκληρών μέτρων ως το Γενάρη



Τη δέσμευση ότι έως το Γενάρη του 2015 θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή των συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων ανέλαβε στο Γιούρογκρουπ του Μιλάνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα αναφέρεται πως «ενημερώθηκε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος πριν την πέμπτη αξιολόγηση, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει πριν το τέλος αυτού του μήνα... 

Όταν αποσαφηνιστούν τα ευρήματα της αξιολόγησης, το Γιούρογκρουπ θα επιστρέψει στο ζήτημα και θα ξεκινήσει επίσης να συζητά έναν αριθμό θεμάτων που συσχετίζονται, όπως τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος στο τέλους αυτού του χρόνου».

Με τη συγκεκριμένη διατύπωση το Γιούρογκρουπ δεν αποκλείει την αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος (δανειακή σύμβαση - μνημόνιο) για την Ελλάδα, κάτι που θα κριθεί μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στα τέλη του Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Αυτό επιβεβαιώνει με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας τελειώνει στο τέλος του 2014 και ανέφερε πως μετά την αξιολόγηση του προγράμματος θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις για την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέο πρόγραμμα, όπως άλλωστε πρότεινε στον Γκίκα Χαρβούβελη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα είναι συνολικά 3,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ είναι από το EFSF και το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ.


Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η στασιμότητα στην Ευρωζώνη απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ και ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ, η οποία με την αγορά τίτλων από επιχειρηματικούς ομίλους επιδιώκει να τους εξασφαλίσει φτηνό και εύκολο δανεισμό.

Τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέντλινγκ ανέφεραν ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες, ζητώντας πειθαρχία καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. 

Υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων, τοποθετήθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Eurogroup: Συζήτηση για την Ελλάδα και 
τα αντιλαϊκά μέτρα που εκκρεμούν (ΕΔΩ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου