Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας, το παρελθόν. Φωτίζοντας τις λεωφόρους του μέλλοντος. Μέχρι τη νίκη».

Πλήθος  κόσμου  στην  εκδήλωση  των  Οργανώσεων 
Κοκκινιάς του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από το Μπλόκο


Με υψωμένες γροθιές και με το σύνθημα «9 δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» να δονεί την ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Κηποθέατρο Νίκαιας οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας – Ρέντη, για τα γεγονότα του Μπλόκου, το οποίο απόσπασε τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων.

 Η μάντρα της Κοκκινιάς

Η ομιλία του  Βαγγέλη Μαρούπα

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ σας καλωσορίζει στην εκδήλωση για να τιμήσει τα 70 χρόνια από το ματωμένο μπλόκο της Κοκκινιάς. Ένα γεγονός απίστευτης φρικαλεότητας, ένα στυγερό έγκλημα του ναζισμού και του δοσιλογισμού.

Πάνω από 150 ήταν οι εκτελεσμένοι, περίπου 8.000 οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και από εκεί περίπου 1.800 στάλθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα κατοχής. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η ανταρτομάνα Κοκκινιά στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους ήταν βαρύς.

 Η μάντρα της Κοκκινιάς

Το έγκλημα δε σταμάτησε στις 17 Αυγούστου του '44.  

Στις 24 του Σεπτέμβρη, στο 40ήμερο μνημόσυνο του Μπλόκου, οι Γερμανοί ξαναχτύπησαν, με αποτέλεσμα άλλους 11 νεκρούς. 

Δε χωρά εύκολα ο ανθρώπινος νους την έκταση του εγκλήματος, όπως δε χωρά και το μεγαλείο της ψυχής εκείνων που μπροστά στα βασανιστήρια, μπροστά στο φάσμα της εκτέλεσης, στάθηκαν αλύγιστοι, στάθηκαν όρθιοι, στάθηκαν περήφανοι απέναντι στα ιδανικά τους, απέναντι στο λαό. 

Γιατί στο λαό της Κοκκινιάς, στο λαό της Ελλάδας που δεινοπάθησε τα χρόνια της Κατοχής, που πάλεψε τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, σε αυτούς είχαν να δώσουν λογαριασμό. 

Και με τη στάση τους πέρασαν στην αθανασία, πέρασαν στο πάνθεον των λαϊκών αγωνιστών... 

...Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Επέτειοι σαν τη σημερινή που τιμάμε μας οπλίζουν με θαυμασμό. Και αναρωτιόμαστε αν εμείς, η νέα γενιά κομμουνιστών, θα φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των μεγάλων αγωνιστικών παραδόσεων της εργατικής τάξης και του λαού μας. 

Γιατί, η ευθύνη και του παρελθόντος, αλλά και των καθηκόντων του παρόντος και του μέλλοντος, είναι μεγάλη.

Ατομικά για τον καθένα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί. Το Κόμμα όμως με τα χίλια μάτια, το Κόμμα με την επαναστατική του γραμμή, το Κόμμα που διαπαιδαγωγεί αγωνιστικά τα μέλη του και τη νεολαία του είναι εγγύηση ότι στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν, που θα σαρώσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που θα φέρουν το καινούριο, το σοσιαλισμό κομμουνισμό, το Κόμμα θα είναι εδώ και θα ανταποκρίνεται.

Έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας, το παρελθόν. Φωτίζοντας τις λεωφόρους του μέλλοντος. Μέχρι τη νίκη».  (Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου