Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Καίγονται οι καπιταλιστές για έξοδο από την κρίση...

Πώς επιβάλλουν αντεργατικά μέτρα
 
Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ZEW (Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών), περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη είναι άνεργοι. Λέει ότι για την αύξησή της ευθύνονται «οι διαρκείς συγκρούσεις εργοδοτών και συνδικάτων που βάζουν εμπόδια στην απασχόληση», οι ίδιοι οι άνεργοι λόγω απουσίας «επαγγελματικής εξειδίκευσης», επειδή «τα εκπαιδευτικά συστήματα αυτά είναι μακριά από τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αναπαράγουν πτυχιούχους, χωρίς να υπάρχουν θέσεις για πτυχιούχους. Στην καλύτερη περίπτωση, οδηγούν σε υποδεέστερη απασχόληση». 

Λένε, επίσης, ότι στη Νότια Ευρώπη υπάρχει «διάσπαση της αγοράς εργασίας», αφού οι μόνιμοι υπάλληλοι απολαμβάνουν το προνόμιο της προστασίας από τις απολύσεις, ενώ οι νεοεισερχόμενοι απασχολούνται συχνά με συμβάσεις συγκεκριμένου χρόνου και είναι τα πρώτα θύματα σε περιπτώσεις συγκυριακής ύφεσης της οικονομίας. 

Και η λύση; Τέρμα οι διεκδικήσεις. 

Να συναινέσουν οι εργαζόμενοι σε μέτρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, όπως η απελευθέρωση απολύσεων και η κατάργηση της όποιας προστασίας της εργασίας. Να υποταχθεί ολοκληρωτικά η εκπαίδευση με άμεση διασύνδεση, ιδιαίτερα η τριτοβάθμια, στις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Να γενικευτεί η κινητικότητα και η απασχολησιμότητα. Ετσι το κεφάλαιο κάνει και μια έρευνα, για ένα άλυτο στον καπιταλισμό εργατικό πρόβλημα, για να εφαρμόσει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

... κρύβοντας τις αιτίες της ανεργίας
 
Οι αστοί είναι μανούλες σε τέτοιες μανούβρες, δηλαδή να χρησιμοποιούν τάχα την 'Ερευνα, δηλαδή μια επιστήμη, για να αντιμετωπίζουν δήθεν ένα πρόβλημα, πέρνωντας αντιλαϊκά μέτρα. Γιατί είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονική η έρευνα σε επίπεδο οικονομίας.

Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, επειδή το κυνήγι του κέρδους οδηγεί στο κυνήγι της ανόδου της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Επενδύουν σε μέσα παραγωγής που στον ίδιο χρόνο με λιγότερους εργαζόμενους παράγουν πολύ περισσότερο.


Έτσι, αντί να μειώνουν τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, μειώνουν 
το  εργατικό  δυναμικό,  απολύουν,  αυξάνοντας  την  ανεργία. 

Που αυξάνεται πολλαπλάσια σε περιόδους οικονομικής κρίσης.  

Οι ερευνητές -απολογητές των καπιταλιστών- γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους, ότι  μόνο στο σοσιαλισμό μπορεί να εξαλειφθεί η ανεργία, ότι μόνο η κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, μπορεί να καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.

Έτσι, η έρευνα  δεν ασχολείται με τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας, γιατί τότε θα έπρεπε να καταλήξει στην αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού και όχι σε αντεργατικά μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών. 


Χοντρά ζόρια

Έγραφε η «Ημερησία», 29/8/2014: «"Το ευρώ είναι πολύ ψηλά, ο πληθωρισμός πολύ χαμηλά και η ανάκαμψη είναι πολύ ασθενής. Αν δεν κάνουμε τίποτε, η Ευρώπη απειλείται από μια μακρά και χωρίς τέλος στασιμότητα", υπογράμμισε χτες ο Φρ. Ολάντ, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό".  

Η εξασθένηση των ισοτιμιών του ευρώ έναντι του δολαρίου, κυρίως, αλλά και έναντι των άλλων κυριότερων νομισμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων, καθώς θα συνδυαζόταν με ενίσχυση της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ». 

Καίγονται οι καπιταλιστές για έξοδο από την κρίση, για καπιταλιστική ανάκαμψη και αναζητούν μείγμα διαχείρισης που θα τους βγάλει. Και πάνω απ' όλα κρατικό χρήμα για επενδύσεις. 


Αλλά η κρίση είναι παρούσα στην Ευρωζώνη. 

«Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν στάσιμο το β' τρίμηνο του 2014. Η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, η Γαλλία είναι εγκλωβισμένη στη στασιμότητα και το ΑΕΠ της Ιταλίας μόλις που υπερβαίνει το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από 15 χρόνια», σύμφωνα με το περιοδικό «Εκόνομιστ». 

Νέα αντιλαϊκή επίθεση αναμένεται. 

Γι' αυτό λέμε αντεπίθεση για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία. 

Από τη στήλη  "Από...μέρα   σε....μέρα" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου