Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

...ακόμα και αυτά τα ψίχουλα είναι υπό αίρεση, μιας και θα πρέπει «να κερδηθούν»

ΣΥΡΙΖΑ:  «Ευέλικτος»  στην  «ελάφρυνση»  του 
χρέους προς όφελος των εγχώριων μονοπωλίων


«Αντί για "κούρεμα"  μπορεί  να  υπάρξει απόσυρση  του 
μεγαλύτερου μέρους του χρέους», λέει ο Γ. Δραγασάκης

Την «ευελιξία» του ΣΥΡΙΖΑ στους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, αρκεί αυτή να εξασφαλίζει την εξοικονόμηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την παραπέρα στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, διαλαλεί ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews».

«Η τακτική και οι τεχνικές για την απομείωση ή την απόσβεση του συσσωρευμένου χρέους μπορούν να συζητηθούν» σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «αντί για "κούρεμα" μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί "παγωμένο" στα πλαίσια της ΕΚΤ». 

Προσθέτει ότι η εν λόγω πρόταση «είναι μία από τις πολλές» και έχει προταθεί από «πολλούς Ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά ιδρύματα».

Επιβεβαιώνοντας ότι το σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, ο Γ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι ο στρατηγικός στόχος του κόμματός του περιέχει «τρία καθοριστικά στοιχεία: 

α) διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο, 

β) εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου, προκειμένου η μείωση του χρέους να γίνεται μέσω της μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι από την άντληση του όποιου εσωτερικού πλεονάσματος και 

γ) ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις». 

Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια που θα προκύπτουν από τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» να μην κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των δανείων, αλλά στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας των ντόπιων μονοπωλίων.

Σε αυτά τα πλαίσια άλλωστε, ο Γ. Δραγασάκης χαιρετίζει για μια ακόμα φορά τα μέτρα νομισματικής «χαλάρωσης» που αποφάσισε η ΕΚΤ και ο επικεφαλής της Μ. Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές «σημαντικές» και «ενδιαφέρουσες», καλώντας σε επέκτασή τους, με την αγορά κρατικών ομολόγων και την ένταξη των μέτρων «σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που να δίνει δημοσιονομική και αναπτυξιακή ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Κουβέντα φυσικά για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μ. Ντράγκι τονίζει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τρύπα στο νερό (για το στόχο της στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης) αν δε συνοδευτούν από συνέχιση των αντιλαϊκών «αναδιαρθρώσεων» με αμείωτη ένταση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα ψίχουλα που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αφού πρώτα κατηγορεί το ΚΚΕ ότι «υποτιμά το συγκρουσιακό περιεχόμενό τους» (!), συνεχίζει λέγοντας ότι «ακόμη και για να κερδηθούν αυτά τα "ψίχουλα" θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και ευρεία λαϊκή συμπαράταξη». 

Καλεί δηλαδή το λαό όχι μόνο να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που θα αφορούν μόνο τα πιο εξαθλιωμένα τμήματά του και τα οποία θα εξανεμίζονται στη στιγμή στο έδαφος της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και να τα θέσει ως στόχο της πάλης του!

Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμα και αυτά τα ψίχουλα είναι υπό αίρεση, μιας και θα πρέπει «να κερδηθούν»...

Από το 902.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου