Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τη συγκυβέρνηση το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ*



Το ΚΚΕ ψήφισε κατά, ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν 

Ψηφίστηκε επί της αρχής με τις ψήφους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο με τίτλο: «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», του οποίου οι αντιδραστικές ρυθμίσεις, με πρόσχημα τη διαφάνεια και την «καταπολέμηση» της διαφθοράς, επιβάλλουν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από τον αστικό μηχανισμό και τους επιχειρηματίες.

Το ΚΚΕ το καταψήφισε. 

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Προκλητική η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, αλλά σήμερα στη συζήτηση δήλωσαν επιφύλαξη. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δήλωσαν «παρών» ενώ οι ΑΝΕΛ το καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν την ενίσχυση κομμάτων μέσω «ανώνυμων κουπονιών» και συνδρομών από οπαδούς και φίλους.

Χαρακτηρίζει «ιδιωτική χρηματοδότηση» τις συνδρομές και την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων, ανεξάρτητα από το ύψος τους, ενώ αξιώνει τα κόμματα να παραδίδουν στο αστικό κράτος τα πλήρη στοιχεία, από ΑΦΜ μέχρι αριθμό ταυτότητας, των μελών και οπαδών τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε φακέλωμα.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο «ευλογεί» και επίσημα την 
ανοιχτή χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις. 

 Συγκεκριμένα, όχι μόνο αίρει την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά προσφέρει και φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν κόμματα!

Δήλωση του Θάναση Παφίλη, μέλος της ΚΕ 
και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

«Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαπλοκής είναι μια τεράστια υποκρισία. Το νομοσχέδιο επιχειρεί το ακριβώς αντίθετο. Νομιμοποιεί και θεσμοθετεί και επίσημα πλέον τη σχέση και τη συναλλαγή κομμάτων και βουλευτών με επιχειρηματικούς ομίλους, θεσπίζοντας μάλιστα και αφορολόγητο και επιδιώκει την εξοικείωση του λαού με αυτή τη διαπλοκή.

Την ίδια στιγμή θα φακελώνονται με τα προσωπικά τους στοιχεία εργαζόμενοι, άνεργοι, απλοί άνθρωποι, αν δώσουν ακόμη και ένα μικρό ποσό σε κάποιο κόμμα, το οποίο στηρίζεται οικονομικά στη συνδρομή των μελών του και στο υστέρημα του λαού.

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, δε θα απέρριπτε τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση των μετοχών, τίτλων του δημοσίου κ.α. που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Από κει και πέρα, είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν ένα κόμμα υπηρετεί συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα από τις θέσεις και την πρακτική του, από το τι ψηφίζει στη βουλή».

Ο Θαν. Παφίλης στο webradio του 902.gr για το 
νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων  (ΕΔΩ)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου