Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ο κοινωνικός διάλογος και...οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Γιάννης Βρούτσης: Προανήγγειλε εφ' όλης της ύλης 
αντεργατική επίθεση με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο»*

 Κοινωνική διαβούλευση ή αλλιώς
"στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα" 
   
«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής πρέπει να προχωρήσουν. Με διάλογο και συνεννόηση, με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη».  

Με αυτή την αναφορά ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να βάλει σημαντικά εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, αλλά και των συνολικών ανατροπών των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. 
(Διαβάστε (εδώ)  αναλυτικά για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο)

Μιλώντας την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, ο Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο του «εθνικού κοινωνικού διαλόγου» στη Γενεύη υπό το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, εξήρε τη συμβολή του «κοινωνικού διαλόγου» στη δημιουργία ενός «ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή νέου γύρου κερδοφορίας των κερδών του κεφαλαίου. 

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι: 

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα (;) που την απαρτίζουν δίνουμε σήμερα μια μεγάλη μάχη για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση. 

Παράλληλα, με μια συγκροτημένη στρατηγική διαρθρωτικών αλλαγών, οικοδομούμε σύγχρονους θεσμούς που προάγουν το μετασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός νέου "ενάρετου" κύκλου οικονομικής ανάπτυξης, υψηλής παραγωγικότητας, εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. 

Ωστόσο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, ο κοινωνικός διάλογος αποκτά μια ιδιαίτερη κρισιμότητα. Σήμερα παρά ποτέ, είναι απαραίτητες νέες κοινωνικές συμφωνίες -με ισορροπημένους συμβιβασμούς και τολμηρές υπερβάσεις- που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας και ιδιαίτερα στην προοπτική οικοδόμησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου».

Και μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο κοινωνικός διάλογος θα συνδράμει παντού γιατί «πρέπει, ουσιαστικά, να τα δούμε όλα από την αρχή. 

Τι μπορούμε και θέλουμε να παράγουμε, με ποιο τρόπο θα το κάνουμε. Με νέες, αποδοτικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της εργασίας, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που θα κατακτούν όλο και πιο διευρυμένα μερίδια στη διεθνή ζήτηση. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας και γενικότερα η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή και ειλικρινή προσπάθεια για την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τα ζητήματα της συνδικαλιστικής δράσης, ο υπουργός δεν παρέκκλινε ούτε χιλιοστό από τα όσα ετοιμάζει ως αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μπουν σοβαρά εμπόδια στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Με το πρόσχημα της «εύρυθμης και οργανωμένης λειτουργίας της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων» ουσιαστικά προανήγγειλε τον «εμπλουτισμό καθώς και την ενδυνάμωση του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας». 

Εμπλουτισμός που ουσιαστικά συνιστά την ευόδωση της ομολογημένης επιθυμίας κυβέρνησης και ΣΕΒ να περισταλούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου