Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Αυτοί με ΜΑΤ και με τρομοκρατία κι εμείς με το λαό για δωρεάν Υγεία»

«Ευαγγελισμός»: Η δυναμική κινητοποίηση των 
εργαζομένων «χάλασε» την κυβερνητική φιέστα*


Με μία δυναμική κινητοποίηση, το απόγευμα της Τρίτης, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» «χάλασαν» τη φιέστα που επιχείρησαν να στήσουν η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου για τα εγκαίνια 15 νέων χειρουργικών αιθουσών - «χορηγία» της Εθνικής Τράπεζας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν Λαϊκές Επιτροπές, υγειονομικοί από άλλα νοσοκομεία και ασθενείς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο. 


Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας, όπως: «Έξω τα ΜΑΤ απ' τα νοσοκομεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία», «Αυτοί με ΜΑΤ και με τρομοκρατία κι εμείς με το λαό για δωρεάν Υγεία», «Τα νέα χειρουργεία ανήκουν στο λαό και όχι “πεσκέσι” στο κεφάλαιο».

Παράλληλα κατήγγειλαν την έντονη παρουσία -εντός μάλιστα του νοσοκομείου- ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν στο χώρο που θα γίνονταν τα εγκαίνια. Το σωματείο και οι διαδηλωτές απαίτησαν να κατευθυνθούν προς το σημείο των εγκαινίων, ωστόσο δεν τους επιτράπηκε. Μάλιστα, στην προσπάθεια των αστυνομικών να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, τραυματίστηκαν ελαφρά ορισμένοι διαδηλωτές.

Τελικά, μια αντιπροσωπεία του σωματείου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Ηλία Σιώρα, βρέθηκε έξω από το χώρο των εγκαινίων, καταγγέλλοντας στον υπουργό Υγείας την παρουσία ΜΑΤ μέσα στο νοσοκομείο: «Φέρατε τα ΜΑΤ αντί να φέρετε πούλμαν με νοσηλευτές, γιατρούς κι όλο το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται. Εμείς βρισκόμαστε εδώ ζητώντας δωρεάν Υγεία χωρίς επιχειρηματίες, τα χειρουργεία να είναι ελεύθερα, δωρεάν για το λαό, να φέρετε το προσωπικό που λείπει. Έχουμε σακατευτεί εδώ μέσα τόσα χρόνια...».

Αξίζει να σημειωθεί πως την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μάλιστα μόλις είχε καταφθάσει από την Κοπεγχάγη, όπου βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το «μεταρρυθμιστικό» του πρόγραμμα...


Ανακοίνωση της «ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού»

Στο κάλεσμά  της,  για  την  σημερινή  κινητοποίηση,  η 
«ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, τόνιζε:

«Επειδή εμείς οι εργαζόμενοι διεκδικούμε εδώ και 20 χρόνια σύγχρονα πλήρως στελεχωμένα χειρουργεία, ενώ αυτή η κυβέρνηση, που έκλεισε πέρυσι έξι νοσοκομεία στην Αττική με δεκάδες αίθουσες χειρουργείων και τις προάλλες ανακοίνωσε νέους περιορισμούς σε δεκάδες βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, έρχεται να εγκαινιάσει πανηγυρικά ένα σύγχρονο αλλά κενό από εργαζόμενους κτίριο!.

Διαδηλώνουμε:

- Για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στον "Ευαγγελισμό" και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, που έχει δραματικές συνέπειες τόσο στην υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών όσο και στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς μας.

- Γιατί τα νέα χειρουργεία χρειάζονται πολλές δεκάδες νέους μόνιμους νοσηλευτές (και άλλες ειδικότητες) και όχι ελάχιστους συμβασιούχους ή αποσπασμένους ή voucher κλπ. Γιατί δεν πρέπει να είναι έναυσμα για έναρξη προσλήψεων με μπλοκάκι.

- Γιατί πρέπει να λειτουργούν προς όφελος του λαού, δωρεάν και να μην αποτελέσουν το όχημα για ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, όπου η προτεραιότητα θα κρίνεται σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς και όχι με την πάθησή του.

- Γιατί δεν πρέπει να ενταχθούν -μετά την ψήφιση του νόμου για την ΕΣΑΝ ΑΕ- στην κόλαση του "αυτοχρηματοδοτούμενου νοσοκομείου".

- Γιατί δεν δεχόμαστε κανένα φραγμό στην πρόληψη, αντίθετα, πρέπει να αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου δωρεάν σύστημα ΠΦΥ.

- Γιατί βαρεθήκαμε την κοροϊδία με τις δήθεν ευεργεσίες των τραπεζών (που υποχρεώνονται να τις κάνουν), την ίδια στιγμή που οργιάζουν στις κατασχέσεις σπιτιών φτωχών ανθρώπων.

Απαιτούμε:

Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.  
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των ασθενών».  

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου