Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, όλοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στο ΝΑΤ.

Στο δρόμο 500 ναυτεργάτες μετά την απόφαση 
για  έκπτωση  δύο  ακτοπλοϊκών  εταιρειών *


Ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων

Την έκπτωση των εταιρειών «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ ΑΕ)» και της θυγατρικής της «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ» από συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Μ. Βαρβιτσιώτης κηρύσσει έκπτωτη την εταιρεία ΝΕΛ ΑE από τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ικαρία, καθώς και την εταιρεία «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ» από τη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Μεστά Χίου. Επίσης, οι δύο εταιρείες αποκλείονται από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για ένα έτος.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ καταγγέλλουν την κυβέρνηση που με μία μονοκονδυλιά πετάει στο δρόμο της ανεργίας περίπου 500 ναυτεργάτες ενώ κρύβει την αυθαιρεσία των εφοπλιστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των σωματείων αναφέρει:

«Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης σήμερα με μια μονοκονδυλιά πετάει περίπου 500 ναυτεργάτες από τις ναυτιλιακές εταιρείες Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και τη θυγατρική της ΣΙ-ΛΙΝΚ, αυξάνοντας την ανεργία των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων και συσσωρεύοντας προβλήματα στο ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Αντί ο υπουργός να σκύψει στα προβλήματα, που και ο ίδιος επικαλείται για να τα αντιμετωπίσει, κατά την προσφιλή του μέθοδο αυτός, η κυβέρνηση και αυτοί που υπηρετούν το κεφάλαιο δημαγωγούν, επικαλούνται το "εθνικό συμφέρον" και εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, αυτοί που είναι βουτηγμένοι στο βούρκο της συναλλαγής με το κεφάλαιο και το προσκυνούν νυχθημερόν.

Ο υπουργός προσπαθεί να κρύψει την αυθαιρεσία και την ασυδοσία των εφοπλιστών, που ενισχύεται από την κυβέρνηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Επίσης κρύβει και δημαγωγεί ότι τα νησιά θα μείνουν με ελάχιστα πλοία, θα εκτελούνται δρομολόγια μόνο όταν έχουν κέρδη οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα η εργασία να εντατικοποιηθεί, τα ατυχήματα και οι ασθένειες να αυξηθούν.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, όλοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη στις 10.30 το πρωί στο ΝΑΤ, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών εργασίας, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναπτύξουμε πολύμορφους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, να συντονίσουμε τη δράση μας και να την κορυφώσουμε την 1η Νοέμβρη στις 12 το πρωί στο Σύνταγμα, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου