Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιούνται και σήμερα...

13 χρόνια μετά από τα γεγονότα της 11ης του  Σεπτέμβρη*
 
 
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ
 
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 και τις επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη με χιλιάδες νεκρούς, και το Αμερικανικό Πεντάγωνο με τα αεροπλάνα - βόμβες, που αξιοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές για την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο, στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». 
 
Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν, δηλαδή των σκοταδιστών ισλαμιστών που δημιουργήθηκαν από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για ν' ανατρέψουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν. 
 
Στη συνέχεια, το 2003 έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ με το πρόσχημα των «όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν», στην πραγματικότητα «γιατί κολυμπούσε σε μια θάλασσα πετρελαίου», όπως είχε πει κυνικά ο πολύς πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς.
 
Ο ίδιος του λεγόμενου «Σχεδίου για τον αμερικανικό αιώνα», όπου συμμετείχαν οι Μπους, Τσένι και Ραμσφέλντ, είχε επίσης πει λίγο μετά από τις επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους» ότι, «αν δεν είχε συμβεί η 11η Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να την εφεύρουμε».  
Αργότερα ακολούθησαν οι επεμβάσεις στη Λιβύη κι έπειτα στη Συρία, επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα με το νέο «ανθρωπιστικό πρόσχημα» της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ του «Ισλαμικού Κράτους» (επίσης δημιούργημα των ιμπεριαλιστών), που αξιοποιείται ποικιλοτρόπως για νέες «σωτήριες» και «απελευθερωτικές» επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.
 Αξίζει να θυμηθούμε το κλίμα του 2001 και στη χώρα μας. Απέναντι στην υστερία όλων των άλλων δυνάμεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμού, που έτρεχαν να συμπαραταχτούν στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ και της ΕΕ, και με το «είμαστε όλοι Αμερικανοί», το ΚΚΕ έλεγε: «Σημασία έχει ν' απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είχε το συμφέρον, το κίνητρο να πράξει κάτι τέτοιο. Αν απαντήσουμε σ' αυτό, θα μπορέσουμε να δούμε την προέλευση της ενέργειας». 

Ήταν φράση που χρησιμοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στις 12 / 9 / 01, για να υποδείξει τη διαδρομή που πρέπει ν' ακολουθήσει η σκέψη του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.

Λίγες μέρες μετά, στις 15 / 9 / 2001, συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ και σε Απόφασή της, που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 18 / 9 / 01, αφού σημείωνε τη λύπη της για τα θύματα, που τελικά ήταν 3.000, επισήμαινε: «Τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για ν' ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού ν' αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».

Εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός
 
Μέτα απ' όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και «παλιές» και «νέες» ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται θανάσιμα, με το τίμημα να πληρώνουν οι λαοί με εκατόμβες νεκρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Οι αστικές τάξεις των χωρών επιδιώκουν συμμαχίες και συμβιβασμούς, για να επωφεληθούν από τη διαπάλη για το φυσικό πλούτο και τα μερίδια των αγορών και, όσο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπαίνουν κάτω από τις αστικές σημαίες, θα ματώνουν διαρκώς. 

Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και την Αφρική. 

Η χώρα μας βρίσκεται μπλεγμένη στο «κουβάρι» αυτών των ανταγωνισμών, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία, όντας ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

*Από τη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗ"  του Ριζοσπάστη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου