Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόταση 7 σημείων από τον Πούτιν - Απόρριψη από Γιάτσενιουκ


 
Μετά την πρωινή κινητικότητα (ΕΔΩ),  με το τηλεφώνημα ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν, και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ποροσένκο, ο πρώτος παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο επτά σημείων, με σκοπό όπως είπε την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας, την Παρασκευή. 
 
Κατά την επίσημη επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε στη Μογγολία, ο Πούτιν πρότεινε για την κατάσταση στην Ουκρανία:

- Να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μη φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης.
- Να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας, με την αποστολή παρατηρητών.
- Να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.
- Ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις».
- Δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες.
- Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Ουκρανία.
- Αποστολή ειδικών, που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

«Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτέμβρη κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής», είπε ο Πούτιν, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Απόρριψη από την ουκρανική πλευρά

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, απέρριψε σήμερα τις προτάσεις του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ. «Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία -στη Γενεύη, στη Νορμανδία, στο Βερολίνο και στο Μινσκ- αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν με περιφρόνηση από το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε.

«Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφέρει την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιατσενιούκ είπε επίσης στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουκρανία: Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσόφωνων (ΕΔΩ)

Η Γαλλία δεν θα παραδώσει τα πλοία Mistral στη Ρωσία (ΕΔΩ)

Γυμνάσια με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ στην Ουκρανία
ΝΑΤΟϊκά  πολεμικά  πλοία  στη  Μαύρη  Θάλασσα (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου