Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

...περαιτέρω μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις κακοπληρωμένες, χωρίς δικαιώματα.

«Νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας» αποκαλεί 
τα  προνόμια  του  κεφαλαίου  ο  υφυπουργός  Εργασίας *

 
Περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα, ενώ οι άνεργοι έφτασαν τα 1.342.300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Συγκεκριμένα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, το ίδιο δε διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865.600, φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα. 

Φυσικά, η πραγματικότητα είναι κατά πολύ χειρότερη, καθώς το υπουργείο δεν προσμετρά τις υποαπασχολούμενους και τις άλλες κατηγορίες μισοάνεργων - μισοεργαζόμενων με αμοιβές - «αντίδωρο». 

Και βέβαια το εφιαλτικό αυτό νούμερο διογκώθηκε παρά τον πακτωλό προνομίων, επιδοτήσεων αλλά και σαρώματος δια νόμου εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που ελήφθησαν και λαμβάνονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της αντιμετώπισης της ανεργίας.

«Η κρίση», είπε ο υφυπουργός, μιλώντας σε σεμινάριο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας».

Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.


Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο, ο υφυπουργός τόνισε ότι ήδη από τα μέσα του 2013, η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε και ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα.

Όλα αυτά βέβαια για να καταλήξει στην αναγκαιότητα 
της  συνέχισης  στον  καπιταλιστικό  μονόδρομο. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο «νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας», επισημαίνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ο νέος κύκλος να μη χαρακτηρίζεται από μια "άνεργη οικονομική μεγέθυνση", αλλά να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης».

Τετριμμένα επιχειρήματα, ουσιαστικά για να αποκρύψει ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα να δικαιολογήσει το περαιτέρω μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις κακοπληρωμένες, χωρίς δικαιώματα.

Και αναλύοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, πρόσθεσε πως η πολιτική του υπουργείου Εργασίας «στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα τη συνεπή εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας και την άμεση στήριξη των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων. 

Η στήριξη αυτή πρέπει να εκφράζεται με στοχευμένες δράσεις απασχόλησης και ενίσχυσης προσόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση των δεξιοτήτων τους και να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Νέα προνόμια και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και την εργοδοσία με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας με χρήματα των εργαζομένων όπως π.χ. του ΟΑΕΔ και διαχείριση των πιο ακραίων φαινομένων φτώχειας, συνιστούν επί της ουσίας οι δηλώσεις του υφυπουργού.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου