Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Σε εξέλιξη η εύθραυστη εκεχειρία στις νοτιοανατολικές περιοχές



Με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει η εκεχειρία στην νοτιοανατολική Ουκρανία, στην οποία συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή οι δυνάμεις των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου.

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, αλλά και τρίτους παρατηρητές, η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται, αν και δεν λείπουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβιάσεις της. Την εκεχειρία κάνει ακόμη πιο εύθραυστη η καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων, που -όπως καταγγέλλουν οι ρωσόφωνοι- βρίσκεται σε εξέλιξη μόνο από από την πλευρά τους, όχι όμως και από την πλευρά του Κιέβου.

Εύθραυστη εκεχειρία

Στην εκτίμηση ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία έχει τηρηθεί εν πολλοίς αλλά παραμένει ασταθής, προχώρησε σήμερα ο Τόμας Γκρέμινγκερ, πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. «Συνολικά η εκεχειρία κράτησε αν και είναι ακόμη ασταθής», δήλωσε ο Γκρέμινγκερ σε μία έκτακτη σύνοδο του 57μελούς οργανισμού.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των ένοπλων πολιτοφυλάκων, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου παραβίασαν την εκεχειρία την Κυριακή με επτά επιθέσεις, προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων. Οι ίδιες πηγές επέρριψαν την ευθύνη στην ταξιαρχία «Αϊντάρ», ένα σώμα «εθελοντών» (μισθοφόρων στην πραγματικότητα) που ενισχύουν την στρατιωτική επιχείρηση καταστολής στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την Κυριακή ότι σημειώθηκαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Από την άλλη, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσόφωνων παραβίασαν την εκεχειρία στη Μαριούπολη.

Έντονη καχυποψία

Την ίδια ώρα οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες απελευθέρωσαν σήμερα 15 στρατιώτες των δυνάμεων του Κιέβου, σε μία διαδικασία που έγινε υπό την επίβλεψη ανώτερου Ουκρανού αξιωματικού.

Σύμφωνα με τον προσωρινό υπουργό Ασφαλείας της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Λεονίντ Μπαράνοφ, δεν έχουν λάβει ακόμη τη λίστα με αυτούς που το Κίεβο σκοπεύει να απελευθερώσει. «Υπάρχει ένας φόβος ότι θα απελευθερώσουμε τους πάντες, και το Κίεβο θα προσπαθήσει να μας εξαπατήσει», πρόσθεσε ο Μπαράνοφ, αποτυπώνοντας με τις φράσεις τους την έντονη καχυποψία των ρωσόφωνων για τις κινήσεις του Κιέβου.

Εξάλλου, ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επιχείρηση του Κιέβου στις νοτιοανατολικές περιοχές ξεπέρασε πλέον τις 3.000, εάν συμπεριληφθούν τα 298 θύματα της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. 

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι ο απολογισμός αυτός στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ουκρανία: Απειλές Μεντβέντεφ εν μέσω έντασης 
των  ενδοϊμπεριαλιστικών  αντιθέσεων   (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου