Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί...

Συρία - Ιράκ: Από την Κύπρο οι βρετανικοί βομβαρδισμοί 
«Χερσαία»  εμπλοκή  προαναγγέλλει  ο  Ερντογάν*


Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ιμπεριαλιστών στη Συρία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνεχίζονται αδιάκοπα, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο «χορό» μπήκαν από σήμερα και οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούν ως βάση για τις επιδρομές τη βάση της RAF στην Κύπρο. 

Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι κινήσεις της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να μιλά για «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία και να προαναγγέλλει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί

Αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπληξαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους».

Τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή Χάμαντ, στο ερημικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς. Στόχους αποτέλεσαν επίσης στην περιοχή εγκαταστάσεις του συνδεόμενου με την Αλ - Κάιντα Μετώπου αλ - Νούσρα. 
 
Επίσης, πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και αραβικών κρατών επέδραμαν σήμερα πάνω από χωριά κοντά στην κουρδική πόλη Κομπάνι, με στόχο σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους «να εμποδιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών» στην πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. 

Από την Κύπρο οι βρετανικοί βομβαρδισμοί

Στο χορό των βομβαρδισμών μπήκαν άμεσα -μετά το χθεσινό πράσινο φως από τη Βουλή-, οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Δύο βρετανικά αεριωθούμενα πετούν πάνω από το Ιράκ και είναι έτοιμα να πλήξουν στόχους σήμερα, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα, ως βάση για τις επιδρομές χρησιμοποιούν 
τη  βάση  της  RAF  στο  Ακρωτήρι  της  Κύπρου. 

Έξι αεριωθούμενα Τορνέιντο, που κανονικά εδρεύουν στη βάση Μάρχαμ της RAF στη Βρετανία, σταθμεύουν στην Κύπρο από τον Αύγουστο. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν εμπλακεί στη συλλογή πληροφοριών και στην αναγνώριση πάνω από το Ιράκ.

Για «χερσαία εμπλοκή» ετοιμάζεται η Τουρκία

Τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία να δημιουργηθεί ένα τέτοιο καταφύγιο για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε αρνηθεί να παίξει ένα ρόλο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν διαπραγματεύεται σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς και από ποιες χώρες θα αναληφθούν αεροπορικά πλήγματα και ενδεχομένως μια χερσαία επιχείρηση και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος. 

«Δεν μπορείς να αποτελειώσεις μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Χερσαίες δυνάμεις είναι συμπληρωματικές… Θα πρέπει να το δεις συνολικά. Προφανώς δεν είμαι στρατιώτης, όμως οι αεροπορικές (επιχειρήσεις) είναι επιμελητειακές. Αν δεν υπάρξει χερσαία δύναμη, δεν θα είναι μόνιμο», είπε.

Τέσσερα βλήματα όλμων έπεσαν σήμερα στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συγκρούονταν με δυνάμεις των Κούρδων που υπερασπίζονται μια πόλη στα συριακά σύνορα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και ένας μάρτυρας του Ρόιτερς.

ΕΚ Ζακύνθου: Καταδικάζει τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ 
και των συμμάχων τους σε βάρος του λαού της Συρίας  (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου