Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στους νέους και τις νέες και τονίζουμε πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό...»

Να  δυναμώσει η λαϊκή  πάλη  ενάντια 
στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς *

 
Σε εκδήλωση της ΤΕ Ικαρίας του ΚΚΕ για τις διεθνείς 

εξελίξεις  και την ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ - Συρία 
μίλησε  ο  Ελισαίος   Βαγενάς  μέλος  της  ΚΕ  του  ΚΚΕ

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, για να χωρέσει τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ικαρίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 24/9, σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις και την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ. 

Την εκδήλωση άνοιξε από την ΚΟ Ικαρίας, ο Ν. Λαρδάς, ενώ ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
 
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, στη Συρία, και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, αποκαλύπτοντας το κοινωνικό - οικονομικό «έδαφος» πάνω στο οποίο αυτές εξελίσσονται. 

Σε σχέση με τη συζήτηση περί «διεθνούς δικαίου», ο Ελ. Βαγενάς επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το Διεθνές Δίκαιο έχει γίνει "φύλλο και φτερό". Έχει υποκατασταθεί πλήρως από το ιμπεριαλιστικό δόγμα του "προληπτικού χτυπήματος", της εκστρατείας "κατά της τρομοκρατίας" και άλλων προσχημάτων. 

Το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που διαμορφώνεται μόνο από καπιταλιστικά κράτη κι όχι ως συσχετισμός μεταξύ καπιταλιστικών και σοσιαλιστικών κρατών,  δεν μπορεί σήμερα παρά να είναι χειρότερο για τους λαούς. Σήμερα, δεν μπορεί να μην παίρνουμε υπόψη μας αυτήν την αλλαγή και να εγκλωβιζόμαστε σε αιτήματα για τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. 

Αυτές οι αντιλήψεις καλλιεργούνται από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, για να παραπλανούν το λαό, ότι δήθεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς να θιγούν τα θεμέλια της καπιταλιστικής κοινωνίας». 

Από την εκδήλωση στον Άγιο Κήρυκο  

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΕΕ, τόνισε ότι «αποδείχτηκε πως η ΕΕ είναι μια βαθιά αντιδραστική δύναμη. Μπορεί να στηριχθεί ακόμη και στις πιο αντιδραστικές, στις φασιστικές δυνάμεις, για να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. 

Κι όμως, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, που δείχνουν αυτό να το αγνοούν, καλώντας την ΕΕ να παίξει "πρωταγωνιστικό" και φιλειρηνικό ρόλο. Μάλιστα, σπέρνουν κι αυταπάτες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ..."αγιάσει" με μια "αριστερή" διαχείριση».

Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις
 
Αναφέρθηκε ακόμη στις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αυτή μεθόδευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που χρησιμοποιούν το λεγόμενο "Ισλαμικό Κράτος", ως πρόσχημα για να εντείνουν την επιθετικότητά τους στην περιοχή, να ενισχύσουν τον πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο τους, να ανασυνθέσουν προς όφελός τους τις πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, να κερδίσουν έδαφος σε βάρος των ανταγωνιστών τους. 

Είναι η ίδια πολιτική, που για την ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων αιματοκυλά τους λαούς της περιοχής και δυναμώνει τα μεταναστευτικά ρεύματα εκατοντάδων χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που προσπαθούν να σωθούν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις».
 
Κλείνοντας, ο Ελ. Βαγενάς, σημείωσε: «Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στους νέους και τις νέες και τονίζουμε πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. 

Για να εμποδίσουμε τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, για να ζητήσουμε την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για να μη χρησιμοποιηθούν ο εναέριος χώρος, τα λιμάνια, οι θάλασσες, τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι, γενικότερα η ελληνική επικράτεια ως "ορμητήριο" σε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο. 

Για να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κάτι που μπορεί να το εγγυηθεί η εργατική - λαϊκή εξουσία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και τη θεωρεί αναγκαιότητα και μονόδρομο για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας»...

Από τη στήλα  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου