Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στο τραπέζι των συζητήσεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι αρνητικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο...

Συγκυβέρνηση - τρόικα: Σήμερα ξεκινά 
ο  νέος  κύκλος  παζαριών στην  Αθήνα *


Σήμερα ξεκινά και επίσημα ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) που βρίσκονται στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα ξετυλιχτούν στην επόμενη περίοδο, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών και του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ στη συζήτηση βρίσκεται και το μείγμα της πολιτικής σε ό,τι αφορά τους φόρους και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτώβρη.

Άγνωστη για την ώρα παραμένει η βασική παράμετρος των εξελίξεων, συγκεκριμένα το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα δοθεί στα ετήσια τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τα άλλα μεγέθη του προϋπολογισμού (φορολογικά έσοδα - δαπάνες, «πρωτογενή πλεονάσματα»).

Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι στην «πρώτη γραμμή», με τη συζήτηση να περιστρέφεται σε ζητήματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό με τις οφειλές των επιχειρηματιών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και νέα αντεργατικά μέτρα, όπως το νέο μισθολόγιο και η «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που οδηγούν σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες και συσκέψεις με τις συναντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών (Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Δικαιοσύνης) με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος συναντήθηκε χτες το βράδυ και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια

Για «έκτακτο σχέδιο» με χρονικό ορίζοντα 2 ετών κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί παράγοντες, σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σήμερα, αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση. Είναι φανερό το γεγονός ότι η «αντιμετώπιση» του ζητήματος συνδυάζεται με τις γενικότερες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, δηλαδή τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. 

Πρόκειται για σχέδιο γιγαντιαίας συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, σε αντιστοίχιση με αυτή του τραπεζικού τομέα που προηγήθηκε.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, επίσης, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι αρνητικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, οι νέες περικοπές σε Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό  και η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την πρώτη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος. Αύριο, τη σκυτάλη παίρνουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ την Πέμπτη θα έχει νέα συνάντηση ο Γκ. Χαρδούβελης και θα ακολουθήσει σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ 

«Ο λαός έχει πικρή πείρα από τις “κόκκινες γραμμές” και τις “σκληρές διαπραγματεύσεις” της κυβέρνησης που κάθε φορά καταλήγουν σε ένα νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης. Άλλωστε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος του ελληνικού κεφαλαίου το οποίο ζητά νέο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ως προαπαιτούμενο για την κερδοφορία του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου