Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό»

Κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ*


Σε κινητοποίηση ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης αυτοκινητιστές μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ.

Συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) στην Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια στην Πειραιώς, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη συντονίστρια του ΚΕΑΟ, Β. Χατζηευσταθιάδου. 

Απαίτησαν η Κυβέρνηση και η διοίκηση του ΚΕΑΟ να σταματήσει την αποστολή «Ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών», με τις οποίες καλούνται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε 20 μέρες, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία κατασχέσεων και πλειστηριασμών, όπως απειλούν τα ειδοποιητήρια, να «παγώσουν» τα χρέη σε ΟΑΕΕ, εφορία και τράπεζες αλλά και να ανανεωθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης η Πανελλήνια 
Ομοσπονδία  Ιδιοκτητών  Ελαφρών  Φορτηγών.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα, μέχρι στιγμής έχουν σταλεί συνολικά 99.140 ειδοποιητήρια, μεταξύ των οποίων χιλιάδες είναι αυτά που αφορούν αυτοκινητιστές. Τα ειδοποιητήρια στέλνονται στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί πάνω-κάτω στις ετήσιες ασφαλιστικές τους εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα με τα οποία επιβαρύνονται όσοι αδυνατούν να πληρώσουν. 

Με δεδομένη τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, τόσο από την αναδουλειά όσο και από τη φορολεηλασία, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει πως πάνω από 370.000 αυτοαπασχολούμενοι, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, βρίσκονται σήμερα χρεωμένοι στον ΟΑΕΕ. Με άλλα λόγια, οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι μένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα συνεχίζουν να «τρέχουν».

Η υπαγωγή στην όποια ρύθμιση αποδεικνύεται ανέφικτη, αφού προϋποθέτει την εξόφληση των οφειλών για το τρέχον έτος, προϋπόθεση στην οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στη μηνιαία δόση. 

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, από το σύνολο όσων χρωστούν στον ΟΑΕΕ, ένα μικρό μόνο μέρος, γύρω στο 8%, έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ενώ ακόμα κι από αυτούς 200 - 250 οφειλέτες ανά δύο εβδομάδες χάνουν τη ρύθμισή τους επειδή αδυνατούν να καλύψουν τη μηνιαία δόση.


«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, όχι να πληρώσουμε», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς που έχουν λάβει ήδη τη σχετική ειδοποίηση. Όπως εξηγεί, τα χρέη του δημιουργήθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα, καθώς όπως υπολογίζει η δουλειά έπεσε κατά 60%. Ενώ έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για 25 χρόνια δουλειάς, εδώ και τρία σχεδόν χρόνια είναι ανασφάλιστος και τώρα απειλείται με κατάσχεση του ταξί, με το οποίο βγάζει έστω και αυτό το κουτσουρεμένο του μεροκάματο.

Ενημερώνοντας για τη συνάντηση, ο Παναγιώτης Μαυρίκης, στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ εκλεγμένος στη διοίκηση του ΣΑΤΑ, ανέφερε πως η συντονίστρια του ΚΕΑΟ δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων με μόνη προϋπόθεση την τακτική καταβολή ενός ποσού έναντι της οφειλής, χωρίς την υπαγωγή σε ρύθμιση. 

«Δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό», τόνισε ο Π. Μαυρίκης και κάλεσε σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις. Υπενθύμισε πως η ΠΑΣΕΒΕ έχει αποφασίσει η 1η Οκτώβρη να είναι Μέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις και τόνισε την ανάγκη οι αυτοκινητιστές να δώσουν το δικό τους «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου