Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Το Κίεβο προωθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ



Οι ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου, δείχνοντας να αντιστρέφουν την εξέλιξη της αιματηρής επιχείρησης καταστολής, που έχει εξαπολύσει από τον περασμένο Απρίλη η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών. 

Την ίδια ώρα, η ουκρανική Βουλή συζητά νόμο που
ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχιζαν να ελέγχουν ακόμη τον τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ το μεσημέρι, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μία ημέρα νωρίτερα εκείνο του Λουγκάνσκ, αλλά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων εντείνεται, καθώς στην περιοχή ακούγονται σποραδικά ριπές αυτομάτων.

Μάχες διεξάγονταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στις κοινότητες Κομσομόλσκε, Βασιλίβκα και Ροζντόλνε. Σύμφωνα με πηγές του Κιέβου, στις μάχες τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 15 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Αιματηρή επιχείρηση

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη στην Ουκρανία. Η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 1.800) είναι θύματα της στρατιωτικής επιχείρισης της κυβέρνησης των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου, ενώ περίπου 800 ήταν στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία εξαιτίας των μαχών, έφθασε τουλάχιστον τις 260.000 ανθρώπους σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Άλλοι 260.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει άσυλο ή καθεστώς πρόσφυγα στη Ρωσία.

Ολοταχώς προς το ΝΑΤΟ

Το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κάνει σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που συζητεί για την αναίρεση νόμου του 2010, που εγκαθιδρύει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος και κατέθεσε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η ψήφισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας.


Εξάλλου, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή σχετικά με ένα πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η άμυνα, αγαθά διπλής χρήσης, και τα χρηματοπιστωτικά.

Ρωσία: Η Μόσχα θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα στην 
ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη (ΕΔΩ)

Ποια μέτρα -φέρεται να- εξετάζει αυτή 
τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου