Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΚΤ θέλει τρίτο πρόγραμμα «στήριξης» για την Ελλάδα



Την υπογραφή τρίτης δανειακής σύμβασης επιδιώκει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θεωρώντας ότι έτσι θα διευκολυνθούν οι τράπεζες.

Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μιλάνο, την Πέμπτη.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη φορά ο Ντάγκι δεν ήταν πιεστικός, όπως στην προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλη. 

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης μετέφερε την αντίθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή νέου προγράμματος «στήριξης». 

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη του μνημονίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πως με ένα νέο πρόγραμμα, θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Γιατί αντιδρά η Γερμανία (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου