Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Εσθονία: Στο Ταλίν έφτασε ο Μπάρακ Ομπάμα



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν για να σηματοδοτήσει τη βούληση των ΗΠΑ για ενεργότερη εμπλοκή στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα σε χώρα της Βαλτικής αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2009, πραγματοποιείται μέσα σ' ένα πλαίσιο ακραίας έντασης ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Μόσχα. 

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει στην «απειλή» που συνιστά, σύμφωνα με την ίδια, η ανακοινωθείσα ενίσχυση της παρουσίας της συμμαχίας κοντά στα σύνορά της.

Πρόκειται για το μοναδικό σταθμό του Αμερικανού προέδρου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στο Νιούπορτ της Ουαλίας με τη συμμετοχή των 28 χωρών- μελών του Συμφώνου. 

Εκτός από τον Εσθονό πρόεδρο Τούμας Χέντρικ Ίλβες, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από το μεσημέρι, ο Ομπάμα θα συναντηθεί στο Ταλίν με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και τον πρόεδρο της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς.

Η παρουσία Ομπάμα στην Εσθονία μόνο καθησυχαστική δεν είναι, ενώ είναι δεδομένο ότι πρόκειται να ανεβάσει το διπλωματικό θερμόμετρο. Το μήνυμα είναι σαφές: «Ούτε να σκέπτεστε να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής όπως κάνατε με την Ουκρανία», συνόψισε πριν από την αναχώρηση ο Τσαρλς Κάπτσαν, ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου.

Ουκρανία-Ρωσία: Τηλεφωνική συνομιλία Ποροσένκο-Πούτιν (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου