Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

...αγώνας για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η ΕΕ στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις όχι τους ανέργους*
 
 
Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας 
του ΚΚΕ  στη  διάρκεια  σχετικής  συζήτησης

Τα προβλήματα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των απεργών της «Coca Cola», των χιλιάδων απολύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των ανέργων και τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης «για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε ότι και σε περίοδο ανάπτυξης και σε αυτή της καπιταλιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενίσχυσε οικονομικά με δισεκατομμύρια ευρώ το ευρωενωσιακό κεφάλαιο (τράπεζες, βιομήχανους κ.λπ.), με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. 

Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη της ανεργίας, η 
εξάπλωση της φτώχειας του εργαζόμενου λαού.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που επισκέφθηκαν με πολυμελή αντιπροσωπεία το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα, ενώ το επόμενο διάστημα μεθοδεύεται η δικαστική νομιμοποίηση των απολύσεών τους από τον Αρειο Πάγο. 

Επίσης, στον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων στο εργοστάσιο της πολυεθνικής «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη που απεργούν εδώ και ένα χρόνο, γιατί η εταιρεία, παρά τα αστρονομικά κέρδη της, έκλεισε το εργοστάσιο και απέλυσε δεκάδες εργάτες.

 
Παρά τις διακηρύξεις για ενίσχυση της απασχόλησης, η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. 

Τα ευρωενωσιακά προγράμματα απασχόλησης δεν είναι παρά μηχανισμοί επιδότησης των επιχειρήσεων με τζάμπα εργαζόμενους και γενίκευση της προσωρινής ελαστικής απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα, ιδιαίτερα των νέων.

Η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απ' όλα ανεξαίρετα τα κόμματα που υποκλίνονται σ' αυτήν, δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Πατώντας πάνω στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, όπως των Συλλογικών Συμβάσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, καλώντας, τέλος, τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για ανατροπή της πολιτικής αυτής και του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

"Συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία"  (ΕΔΩ)

Από την  στήλη  "Εργαζόμενοι"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου