Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

...Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ...αποκτά κρίσιμη σημασία για την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Ενίσχυση της λαϊκής πάλης*


Η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου πυροδότησε την ένταση της επιθετικότητας των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών, κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αποκαλύπτοντας καθημερινά όλο και πιο έντονα τις ανυπέρβλητες - αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος στα κράτη - μέλη της ΕΕ και στα άλλα καπιταλιστικά κράτη, με οδυνηρές συνέπειες. 

Η πρόβλεψη για φάση ύφεσης της κρίσης και περιορισμένη καπιταλιστική αναζωογόνηση την επόμενη περίοδο, δεν χωρά εφησυχασμό. 

Η επιθετικότητα του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί, με στόχο την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, και αυτό αφορά την εργατική τάξη στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες.

Οι καπιταλιστές από τα κρατικά και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δηλώνουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του εργαζόμενου λαού αποτελεί κίνδυνο για την κερδοφορία και την εξουσία του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι:  

«Ο κίνδυνος της μακροβιότητας, η πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο του αναμενόμενου οι άνθρωποι, είναι δυνητικά πανάκριβη. Ξεχάστε το δραστικό αντίκτυπο από τη θεραπεία του καρκίνου: με την προσθήκη ενός έτους επιπλέον στο μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής, το κόστος του παγκόσμιου συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνεται 4%, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ (...) 

Εντούτοις, ο σοβαρότερος κίνδυνος βρίσκεται στα συνταξιοδοτικά προγράμματα (…) μέσω των οποίων εγγυάται στους συμμετέχοντες μια ετήσια καταβολή (η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές που λάμβαναν όσο εργάζονταν) καθ' όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους, όσα χρόνια και αν αυτή κρατήσει» (THE ECONOMIST 23.09.2014).
 
Την απάνθρωπη αυτή γραμμή των καπιταλιστών ακολουθεί η συγκυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΕΕ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. 

Με ταξικό μίσος ρίχνει στον Καιάδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στην απόλυτη και σχετική εξαθλίωση, εργατικά - λαϊκά στρώματα, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μαζική ανεργία, δραματικές περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, και φοροληστεία του εργαζόμενου λαού.

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση της 18ης Αυγούστου (ΦΕΚ Β' 2243/2014) προωθεί νέες δραματικές περικοπές σε διαγνωστικές εξετάσεις κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, όπως για μαγνητικές τομογραφίες, τέστ ΠΑΠ, εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου, κ.ά.

Το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και τα διαπιστευτήρια του Αλ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στους εκπροσώπους των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στο συνέδριο του ιδρύματος Αμπροζέτι στο Κόμο της Ιταλίας, σηματοδοτούν νέα ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Κοινός στρατηγικός στόχος για τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό, είναι να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη σύνδεση των όρων δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων με τα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα, τις συντάξεις, τις παροχές υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης της κοινωνίας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, αποκτά κρίσιμη σημασία για την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της. 

Μέσα σε αυτές τις σκληρές συνθήκες της ταξικής πάλης, το ΚΚΕ ρίχνει όλες τις δυνάμεις του στη μάχη στους τόπους δουλειάς και κατοικίας στις λαϊκές γειτονιές, για την ενδυνάμωση της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, με διεκδικητικό πλαίσιο το δικαίωμα στη δουλειά.

Yπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, με τη γραμμή ρήξης και ανατροπής της στρατηγικής του κεφαλαίου, για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, για την κατάκτηση και οικοδόμηση της Λαϊκής Εξουσίας, της μόνης που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τη λαϊκή ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου