Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Η αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας κλιμακώνεται

Την  ίδια  ώρα  γίνονται  και  προσπάθειες 
επίτευξης νέων προσωρινών συμβιβασμών*


Με κλιμάκωση των κυρώσεων των ΗΠΑ - ΕΕ και των προετοιμαζόμενων αντικυρώσεων της καπιταλιστικής Ρωσίας συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που είναι έκφραση του σφοδρότατου ανταγωνισμού για το μοίρασμα αγορών, ελέγχου ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφορά τους. 

Από  την Παρασκευή τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ πλήττοντας εταιρείες πετρελαίου, αμυντικής βιομηχανίας και τον τραπεζικό τομέα αλλά και αξιωματούχους της Ρωσίας, της Κριμαίας και των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας οι ΗΠΑ ωφελούνται από τις τριβές ΕΕ και Ρωσίας, αφού το πιθανό ρήγμα σπεύδουν να καλύψουν οι δικοί τους μονοπωλιακοί όμιλοι.

Τις κυρώσεις καλοδέχτηκαν οι εκπρόσωποι της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μιλάει για «πράξη αλληλεγγύης» και να δηλώνει ότι σύντομα θα προχωρήσει η πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. 

Ενώ είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη Τρίτη να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία όσον αφορά την εφαρμογή της  «παγώνει» τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015. 

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα νέου προσωρινού 
συμβιβασμού ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την ΕΕ. 

Όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ  Κάρελ Ντε Χουχτ: «Η απόφαση αυτή μάς αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να παρατείνουμε τα προσωρινά εμπορικά μέτρα που αφορούν τη μείωση ή και πλήρη κατάργηση των τελωνειακών δασμών για ορισμένα ουκρανικά προϊόντα». 

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο διαρκές παζάρι που είναι σε εξέλιξη, με τις υφέσεις και τις εντάσεις του.

Φυσικά δεν λείπουν και διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Έχει γίνει πλέον εμφανέστατη η διαπάλη ανάμεσα στους Αρσένι Γιατσενιούκ, προσωρινό πρωθυπουργό και τον Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρόεδρο της Βουλής, που μέσα στη βδομάδα ίδρυσαν και νέο αστικό κόμμα, το λεγόμενο «Λαϊκό Μέτωπο», και τον πρόεδρο Ποροσένκο. 

Η κόντρα αυτή θα οξυνθεί και μπροστά στις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές για τις 26 Οκτώβρη και είναι ολοφάνερο ότι έχει σχέση με τη διαπάλη και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ και ΕΕ.

Όχι τυχαία ο Γιατσενιούκ μιλώντας σήμερα σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Κίεβο, ανέβασε τους τόνους και επανέλαβε τα ανερμάτιστα, ότι,δηλαδή, ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να επανασυστήσει την ΕΣΣΔ. Πρόκειται φυσικά για προπαγανδιστική κορόνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, κάτι βέβαια που ο αστός πολιτικός γνωρίζει πολύ καλά. 

Είπε με ιδιαίτερο στόμφο: «Ο τελικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όχι μόνο οι (ανατολικές αυτονομιστικές) περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά θέλει να πάρει κι όλη την Ουκρανία και να την αφανίσει ως ανεξάρτητο κράτος. Δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα  η Ουκρανία να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να επαναφέρει τη Σοβιετική Ενωση». 

Και πρόσθεσε: «Μια διμερής (ειρηνευτική) συμφωνία με τη Ρωσία δεν είναι η καλύτερη (ιδέα). Προσωπικά, είμαι υπέρ του λεγόμενου σχήματος της Γενεύης με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία. Δεν είμαστε αρκετά ισχυροί για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, είμαστε ακόμη σε πόλεμο και ο βασικός επιτιθέμενος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία... Ο Πούτιν θέλει μια ακόμη ψυχρή σύγκρουση. Η Ρωσία είναι μια απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης». 

Επίσης, ο «ομόσταυλός» του, Τουρτσίνοφ έχει ήδη 
απειλήσει με το ενδεχόμενο κήρυξης στρατιωτικού νόμου.

Σε όλο αυτό το κλίμα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, ότι υπερασπίστηκε την Παρασκευή το βράδυ το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ από επίθεση ενόπλων πολιτοφυλάκων. Πάντως, η συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ στις 5 Σεπτέμβρη φαίνεται να τηρείται με τις δύο πλευρές  να διατηρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους. 

Έτσι  χθες, επωφελούμενοι της εκεχειρίας, χιλιάδες άμαχοι  θέλησαν να επιστρέψουν από τη Ρωσία για να πάνε στα σπίτια τους που τα περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές. 

Επίσης, χθες και δεύτερο κονβόι της Ρωσίας με ανθρωπιστική βοήθεια (200 φορτηγά) πέρασε από τα σύνορα στην περιοχή του Λουγκάνσκ και παραδόθηκε το υλικό σε αμάχους. Δεν έχει γίνει γνωστό πως έγινε η διαδικασία και αν υπήρξε συνεννόηση με τις ουκρανικές αρχές, αλλά φάινεται ότι αυτό έγινε με συμφωνία Ποροσένκο - Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου