Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο λαός μας πρέπει να πάρει τα μέτρα του...οργανώνοντας τη δική του συμμαχία, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

«Ο  πόλεμος  γεννιέται  απ’  την  ειρήνη  τους 
καθώς ο γιος από τη μάνα» (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

 Α. Μέρκελ-Κ.Γιούνκερ: Ψάχνουν συνταγή για την καπιταλιστική ανάκαμψη  
στην  Ευρωζώνη, αλλά  η  οικονομική  κρίση  συνεχίζει  να  είναι  παρούσα.

Δυσοίωνη προοπτική και πολεμικές νύξεις*

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει συγκρατημένη άνοδο για τις περισσότερες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμά κινδύνους παρατεταμένης στασιμότητας, παραπέρα εξασθένηση της ζήτησης και πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει κοντά στο μηδέν ή και να γίνει αρνητικός.

Δεν τους βγαίνει 

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ μιλά για ρυθμό ανάπτυξης 0,8% του ΑΕΠ το 2014 και 1,1% το 2015. Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το 2015, ενώ η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να έχει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% το 2015.


Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι χρειάζεται πρόσθετα μέτρα, παραπέρα νομισματική στήριξη της Ευρωζώνης πέρα από τα πρόσφατα που πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), (μηδενισμός επιτοκίων δανειοδότησης, χρηματοδότηση με αγορά ομολόγων και δανείων, ενώ είχαν προηγηθεί τα 400 δισ. ευρώ δάνεια TLTRO, δηλαδή δάνεια σε τράπεζες για να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις), λέγοντας ότι με δεδομένη την αδυναμία της ζήτησης, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό την ελαστικότητα που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ...

...Δε φαίνεται μεγάλη ώθηση
 
Και ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης δείχνουν στασιμότητα (η κρίση είναι εδώ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με βάση τα μέτρα που πήρε για τη δανειοδότηση των τραπεζών, (πρόγραμμα TLTRO για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με 4ετή δάνεια και πολύ χαμηλό επιτόκιο 0,15%), με αποκλειστικό σκοπό αυτές να δανείσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους στην παραγωγή, διέθεσε μόλις 82,6 δισ. ευρώ σε 255 τράπεζες της Ευρωζώνης, απ' αυτό το πρόγραμμα. 

Η συμμετοχή των τραπεζών ήταν μικρή. Λένε, βεβαίως, ότι οι τράπεζες θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να ζητήσουν δάνεια το Δεκέμβρη. Αλλά είναι και αυτός επίσης ένας δείκτης ότι επενδύσεις δύσκολα γίνονται...


Γιατί ανησυχούν;
 
Και μέσα σ' όλ' αυτά, έρχεται το ΔΝΤ με έκθεσή του και κάνει λόγο για απειλή στην παγκόσμια οικονομία που προέρχεται από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία, Ρωσία και σε Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες αναταράξεις. 

Τι τους ανησυχεί;  

Μια νέα κρίση  και  το ενδεχόμενο να μην μπορούν πια 
να λύσουν τις αντιθέσεις τους ειρηνικά αλλά με πόλεμο...


...Οι αστοί μιλούν για πόλεμο ως διέξοδο από την κρίση;
 
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές ως προς την ανάκαμψη. Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι υπάρχει πολεμική εστία στην Ουκρανία, στο κέντρο της Ευρώπης δηλαδή, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Εχει τη σημασία του, γιατί ακόμη και οι αστοί συσχετίζουν τον πόλεμο με την κρίση...

...Η συμμετοχή της κυβέρνησης και το χρέος του λαού
 
Η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει ήδη στρατιωτικά τη συμμαχία ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», εξοπλίζοντας τους Κούρδους, εμπλέκοντας πιο βαθιά τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα προμηθεύεται το 50% των αναγκών της σε πετρέλαιο από την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η Ρωσία έχει επίσης γεωστρατηγικά συμφέροντα. Επίσης οι BRICS γενικότερα όπως και η Ιαπωνία προμηθεύονται υδρογονάνθρακες από τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στη Μέση Ανατολή εκφράζονται και ανταγωνισμοί κρατών της περιοχής, όπως Ιράν, Ισραήλ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κλπ. Η αστική τάξη της Ελλάδας διεκδικεί αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και στις συγκρούσεις.


Ο λαός μας πρέπει να πάρει τα μέτρα του και να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το μέλλον που του ετοιμάζουν. 

Όχι μπαίνοντας κάτω από ξένη σημαία, δηλαδή αυτήν της αστικής τάξης της χώρας, σε κάθε ενδεχόμενο, αλλά οργανώνοντας τη δική του συμμαχία, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"  του Ριζοσπάστη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου