Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

«Εργαζόμενοι στους δήμους, γονείς, σωματεία και φορείς, Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε δήμο, από κοινού να παλέψουμε για τις ανάγκες των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας!»

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ  Προσχολική 
Αγωγή και όχι «παιδικά πάρκινγκ»


Σε υπηρεσίες φύλαξης για τις οποίες οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετατρέπει τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς η αντιλαϊκή πολιτική. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τους παιδικούς σταθμούς ως ένα «εργαλείο» στην υπηρεσία της «ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση». Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, και κυρίως των νέων μητέρων, έχει ήδη από το 2002 θέσει τους λεγόμενους «στόχους της Βαρκελώνης». 

Το στόχο, δηλαδή, για υπηρεσίες παιδικής μέριμνας που να καλύπτουν το 33% των βρεφών μέχρι 3 ετών και το 90% των παιδιών από 3 ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, ενδιαφέρεται για υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων που θα είναι «προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά», θα πληρώνονται δηλαδή από την ίδια την οικογένεια αλλά και που θα λειτουργούν προσαρμοσμένες στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις των γονιών. 

Είναι προφανές πως οι στόχοι αυτοί δεν οδηγούν στη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων και δωρεάν, ποιοτικών υπηρεσιών και υποδομών Προσχολικής Αγωγής αλλά σε ακριβοπληρωμένες και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες...

... Δημόσια - δωρεάν Προσχολική Αγωγή

Ο ρόλος των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών δεν περιορίζεται στη φύλαξη των παιδιών κατά τις ώρες εργασίας των γονιών. Η Προσχολική Αγωγή πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα δικαίωμα των ίδιων των παιδιών, είναι απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. 

Γι' αυτό πρέπει να βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.  

Να διασφαλίζονται επαρκής χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα ανάλογο με την ηλικία των παιδιών.

Την ανάγκη για δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Προσχολικής Αγωγής αναδεικνύουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). 

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μετατρέπουν τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη σε μέρα ενημέρωσης και πάλης ώστε κανένα παιδί να μην αποκλειστεί, να στελεχωθούν οι παιδικοί σταθμοί με το απαραίτητο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να μην κλείσει κανένας σταθμός αλλά να διευρυνθούν και να χρηματοδοτηθούν γενναία οι δημοτικές δομές για το παιδί και την οικογένεια.

 «Εργαζόμενοι στους δήμους, γονείς, σωματεία και φορείς, Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε δήμο, από κοινού να παλέψουμε για τις ανάγκες των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Το πλαίσιο πάλη
 
- Δημόσιοι - δωρεάν - σύγχρονοι και ασφαλείς παιδικοί σταθμοί με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού.
- Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. 
- Να επανέρθει το 6ωρο για το παιδαγωγικό προσωπικό και 7ωρο για το βοηθητικό. Το έργο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι η φύλαξη αλλά η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού. 
 - Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς. 
- Καμιά απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό. 
- Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν. Να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων σταθμών, πλήρως εξοπλισμένων, με προτεραιότητα τις λαϊκές - εργατικές γειτονιές. 
- Να καταργηθούν τα τροφεία. 
- Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτό το σκοπό.
 
Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΓΥΝΑΙΚΑ"  του Ριζοσπάστη. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου