Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Για τα νέα δανεικά έχει μπει υποθήκη η ζωή και το μέλλον του λαού και των παιδιών του, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του.

«Έξοδος στις αγορές»: Νέα δανεικά για το 
κεφάλαιο, με υποθήκη τη ζωή και το μέλλον του λαού*


Την εμπιστοσύνη τους στην αντιλαϊκή πολιτική αφαίμαξης των εργαζομένων και κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων εξέφρασαν οι διεθνείς τραπεζίτες με τη δανειοδότηση 3 δις ευρώ της Ελλάδας και με επιτόκιο 4,75%. 

Πρόκειται για νέα δανεικά, που όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, «όπως και τα προηγούμενα, θα πάνε για τη στήριξη του κεφαλαίου, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Για τα νέα δανεικά έχει μπει υποθήκη η ζωή και το μέλλον του λαού και των παιδιών του, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «η Ελληνική Δημοκρατία προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%» και πως «η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%».

Η αναμενόμενη εξέλιξη στάθηκε αφορμή για πανηγυρικό διάγγελμα από τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίστηκε πως «οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν».  

Στην ουσία οι «αγορές» στηρίζουν την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε λέγοντας πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση».

Τη στήριξη του στην κυβέρνηση και την ασκούμενη πολιτική εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια. Κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Οικονομικών και τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε «με την έξοδο στις αγορές καταγράφουμε μια πάρα πολύ καλή είδηση και για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Υπάρχει, λοιπόν, λόγος για αισιοδοξία και αυξημένη εμπιστοσύνη στην ικανότητα υπέρβασης της κρίσης».


Μιλώντας κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου (ΕΔΩ) του ΚΚΕ ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και αναφερόμενος στο θέμα είπε: 

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές. Και αυτά τα δανεικά, όπως και τα προηγούμενα, θα πάνε για τη στήριξη του κεφαλαίου, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Για τα νέα δανεικά έχει μπει υποθήκη η ζωή και το μέλλον του λαού και των παιδιών του, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και φεύγει από την εποπτεία και την επιτήρηση. 

Γιατί η ΕΕ έχει συγκροτήσει μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα εάν έχουν ή δεν έχουν μνημόνια, αν έχουν υψηλό ή χαμηλό χρέος, αν δανείζονται με 2 ή με 6%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επίσης λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ο χρόνος και το ύψος του δανεισμού, κρύβοντας όλα τα υπόλοιπα. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν ισχυρίζεται ότι μια δική του κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές με κοινωνική δικαιοσύνη, λες και οι αγορές είναι φιλάνθρωπα ταμεία.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα επιμέρους, συμφωνούν απόλυτα στα βασικά, στρατηγικά ζητήματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως η έξοδος στις αγορές «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία "πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια"» και έκανε λόγο για έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου