Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Θέλουν το λαό στη στρούγκα. Ο λαός να περάσει στην απέναντι, από τους εκμεταλλευτές του, όχθη.



Κούφια προπαγάνδα*

Η προπαγάνδα της ΝΔ  εστιάζει έντονα την αντιπαράθεσή της στον ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική, ότι υπάρχουν έντονες αντιθέσεις στο εσωτερικό του ανάμεσα στην αριστερή πλατφόρμα και στους υπόλοιπους. 

Αυτό πρόβαλαν και με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου 
και με την υπόθεση «δημοψήφισμα για το ευρώ». 

Την ίδια ώρα αντίστοιχη είναι η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει π.χ. η «Αυγή» (17/4/2014), από την πρώτη σελίδα της: «Αντίστροφη μέτρηση για την αρχηγό της ΝΔ. Διαρροές στελεχών προς όμορα εκλογικά σχήματα. Αμφισβήτηση από "καραμανλικούς" και "μητσοτακικούς"». 

Δεν είναι καινούργια αυτού του είδους η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κόμματα της διαχείρισης που προσδοκούν να εναλλάσσονται στην αστική διακυβέρνηση. 

Άλλωστε, η στρατηγική σύμπλευσή τους, η γραμμή ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική αντιπαράθεση. 

Κούφια, κάλπικη και αποπροσανατολιστική, όπως 
«το φως και το σκότος» κάποτε των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.


Για τα αδιάθετα κεφάλαια
 
«Οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αλλά κυρίως για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων εισροών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» (άρθρο ΚΕΠΕ, «Ημερησία», 16/3/2014). 

Η αστική προπαγάνδα, από το 2010 ακόμη, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, πρόβαλλε έντονα την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να αποπληρωθούν τα κρατικά χρέη. 

Υπολόγιζαν τότε να εισπράξουν 50 δις ευρώ. 

Από τότε ακόμη το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» επέμεναν ότι τα μεν μνημόνια δεν επιβλήθηκαν κυρίως για το χρέος, αλλά για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να επενδυθούν αδιάθετα κεφάλαια. 

Τώρα το παραδέχονται μόνοι τους. Βεβαίως, επενδύσεις θα γίνουν, κάποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Πολύ λιγότερες συγκριτικά με το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, χωρίς να υπάρξει αποκατάσταση εισοδημάτων, ανάσχεση των συνθηκών που επιβάλλουν οι εργαζόμενοι να ζουν με υποτιμημένες τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


Θέλουν το λαό στη στρούγκα
 
«Οι ξένοι επενδυτές επανέρχονται στην ελληνική αγορά καθώς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα μισθοί και αξίες των ακινήτων. Αλλά ο βασικός κίνδυνος πηγάζει από την πολιτική» (από πρόσφατο άρθρο του «Ρόιτερς» που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή»).  

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έναντι της χώρας μας, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της πολιτικής, δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας» (άρθρο του ΚΕΠΕ στην «Ημερησία», 16/3/2014).

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυστηρά η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη» (από δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν). 

Τι λένε οι παραπάνω επισημάνσεις; 

Ότι μπορεί να σταθεροποιείται η οικονομία, να προσελκύει επενδύσεις λόγω μισθών πείνας, αλλά χρειάζεται σταθερά και αταλάντευτα να συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, η πολιτική φοροληστείας και περικοπών δαπανών του προϋπολογισμού για λαϊκές ανάγκες και προπαντός θέλουν το λαό στη στρούγκα αυτής της πολιτικής, άρα μέτρα ενάντια στους αγώνες.

 Ο λαός να περάσει στην απέναντι από τους εχθρούς του όχθη.

*Από τη στήλη  "Από...μέρα   σε ...μέρα"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου