Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Συνεχίζεται η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στα Ανατολικά

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από ρωσόφωνους πόλης Σλαβιάνσκ, όπως δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της νέας εξουσίας στο Κίεβο. 


«Μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις» που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων, δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι στους δημοσιογράφους.

Ο Πασίνσκι, προσωπάρχης του «προέδρου» της νέας εξουσίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι «η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στη Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπούν απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί 24 ώρες το 24ωρο 
λέει ο «υπουργός Εσωτερικών» της νέας εξουσίας

Η Ουκρανία συνεχίζει την επιχείρησή της εναντίον των ρωσόφωνων στις ανατολικές περιοχές της χώρας και έχει επαρκείς στρατιωτικούς πόρους για να συνεχίσει την επίθεση 24 ώρες το 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο «υπουργός Εσωτερικών». 

Ο Αρσέν Αβάκοφ απέρριψε πληροφορίες ότι το Κίεβο ανέστειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» του έπειτα από απειλές από την Μόσχα όταν ουκρανικά στρατεύματα πλησίασαν σε οχυρά των ρωσόφωνων.
«Δεν έχει υπάρξει διακοπή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε σχέση με την απειλή εισβολής από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας», έγραψε ο υπουργός στη σελίδα του στο Facebook. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι τρομοκράτες θα πρέπει να προσέχουν 24 ώρες το 24ωρο. Οι άμαχοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν».

Αρνούμενος φήμες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι εξαντλημένες από την κόπωση, υπογράμμισε επίσης πως έχει ληφθεί φροντίδα για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των μη μαχητών, αφού η Μόσχα προειδοποίησε πως μπορεί να αναλάβει δράση για να προστατεύσει αμάχους. «Αντίθετα από τις φήμες, έχουν αναπτυχθεί μόνο μη σημαντικές δυνάμεις του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, χωρίς χρήση αρμάτων μάχης ή άλλου βαρέος εξοπλισμού», έγραψε ο Αβάκοφ. «Το Κέντρο Αντιτρομοκρατίας έχει στη διάθεσή του επαρκείς δυνάμεις ώστε να τις εναλλάσσει και να επιχειρεί 24 ώρες το 24ωρο, αν είναι απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός.


Η προσωρινή κυβέρνηση στο Κίεβο θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για το «αιματηρό έγκλημα» στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνει η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι στρεβλώνει τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας. «Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη ... δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με νέους διπλωμάτες στη Μόσχα.

«Και μας υποβάλλονται απαιτήσεις - πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα» σημείωσε. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία ως «αιματηρό έγκλημα» και δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών της. 

«Αυτοί (οι αρχές του Κιέβου) διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον των δικών τους ανθρώπων. Πρόκειται για ένα αιματηρό έγκλημα και εκείνοι που ώθησαν το στρατό να κάνει αυτό, θα πληρώσουν, είμαι βέβαιος, και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

Επτά τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε 
σε σημείο ελέγχου κοντά στην Οδησσό 

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε σημείο ελέγχου που είχαν εγκαταστήσει οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Οδησσό στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταστήσει αρκετά σημεία ελέγχου κοντά στην πόλη με στόχο να αποτρέψουν τους φιλορώσους να εισέλθουν από την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας

«Επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. (Η έκρηξη) σημειώθηκε περίπου στις 4 π.μ σε σημείο ελέγχου που είχε εγκαταστήσει μία τοπική ομάδα αυτοάμυνας», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους διερχόμενο αυτοκίνητο πέταξε προς το σημείο ελέγχου τον εκρηκτικό μηχανισμό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. 

Η Υπερδνειστερία, όπου εδρεύουν Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλάσσουν αποθήκες με όπλα, και μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Υπερδνειστερία ύστερα από την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου