Σάββατο 5 Απριλίου 2014

«...δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σε δήμους και σε περιφέρειες με μια απλή εναλλαγή συνδυασμών και προσώπων στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές»

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου


Ψηφίστηκε προχτές αργά με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσαρμογές του «Καλλικράτη» στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών των δήμων, όπως καθαριότητα, φωτισμός, αθλητισμός, πολιτισμός και συνολικά ό,τι μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών» και επιπλέον προβλέπει ότι οι δήμοι θα εκχωρούν ή θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού  -που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ-  και θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες.


Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο Γ. Λαμπρούλης, ο εισηγητής του ΚΚΕ, από το βήμα της Βουλής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί τμήμα μιας συνολικότερης πολιτικής που ασκείται, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκυβέρνησης όπως και των προηγούμενων εξάλλου κυβερνήσεων, με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 

Έτσι, και οι αναδιαρθρώσεις για τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους εντάσσονται στις ανάγκες ακριβώς αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτόν το στόχο υπηρέτησε και ο "Καποδίστριας" και, βεβαίως, υπηρετεί ως συνέχειά του ο "Καλλικράτης", ως εργαλείο δηλαδή τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, προκειμένου να υλοποιείται απαρέγκλιτα και με σιδηρά πειθαρχία αυτή η πολιτική».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «διαμορφώνεται ένα ακόμη πιο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, ο επόπτης νομιμότητας, η διάταξη που αφορά το συμπαραστάτη ανάμεσα στους δημότες και στους επιχειρηματίες ή και η διάταξη που εξασφαλίζει φθηνό προσωπικό στους δήμους και στις περιφέρειες, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό με ευκαιριακή και μερική απασχόληση.

Εμείς, λοιπόν, με βάση και αυτές τις αλλαγές, που γίνονται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση, αναδεικνύουμε την ανάγκη αλλά και την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σε δήμους και σε περιφέρειες με μια απλή εναλλαγή συνδυασμών και προσώπων στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. 

Αυτό, όμως, το οποίο απαιτείται είναι η λογική της ενδυνάμωσης της ανάγκης της σύγκρουσης του ίδιου του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα, της απειθαρχίας με τη νομιμότητα που διαμορφώνεται σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, της απειθαρχίας με την αντιλαϊκή πολιτική και το χαρακτήρα της, στο δρόμο βεβαίως για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε μόνο με ένα άρθρο του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα το 45 που προβλέπει ότι οι δήμοι μπορούν να εκχωρούν ή να βάζουν ενέχυρο τα δημοτικά τέλη.Ψήφισε κατά του νομοσχεδίου επειδή η κυβέρνηση δεν απέσυρε το άρθρο.        

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου