Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Διευρύνονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στα ανατολικά



Διευρύνονται οι αντιδράσεις των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία ενάντια στην κυβέρνηση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου, με καταλήψεις και νέων κτιρίων σε πολλές πόλεις. 

Χθες το πρωί το αρχηγείο της αστυνομίας του Λουγκάνσκ καταλήφθηκε μετά από επίθεση 1.000 περίπου διαδηλωτών, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ρόπαλα και ορισμένοι όπλα. Επίσης καταλήψεις έγιναν και στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Λουγκάνσκ, το γραφείο της εισαγγελίας και τον τοπικό σταθμό της τηλεόρασης.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της αντιδραστικής νέας εξουσίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ πάντως αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, για «αδράνεια» και «προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά, που είναι φανερό ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση του Κιέβου και στην πλειοψηφία τους έχουν ενωθεί με τους ρωσόφωνους, που διεκδικούν διευρυμένη αυτονομία στις περιοχές τους, ομοσπονδιοποίηση της χώρας. 

Πάντως, η κυβέρνηση του Κιέβου, βλέποντας τα «ζόρια», εμφανίζεται να είναι έτοιμη να δεχτεί μαζί με τις προεδρικές εκλογές που ετοιμάζει για τις 25 Μάη και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όπως ζητάνε οι ρωσόφωνοι, που ωστόσο δηλώνουν ότι θα διοργανώσουν νωρίτερα, δηλαδή στις 11 Μάη.

Κρατούνται οι «παρατηρητές» του ΟΑΣΕ

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, λεγόμενος δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από τους ρωσόφωνους, δήλωσε χθες ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών, που εμφανίστηκαν ως «παρατηρητές του ΟΑΣΕ», μόνον αν η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον Ουκρανών ρωσόφωνων που ηγούνται των διαδηλώσεων.


Σήμερα κρατούνται 6 Ευρωπαίοι και 5 
Ουκρανοί στρατιωτικοί σε κτίριο της πόλης.

Επίσης ο δήμαρχος του Χάρκοβο Γκενάντι Κερνές νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ισραήλ, σε «σταθερή» κατάσταση ύστερα από το σοβαρό τραυματισμό του τη Δευτέρα από αγνώστους. 

Ο Κέρνες είναι εβραϊκής καταγωγής και πολιτικός που ήταν με το Κόμμα Περιφερειών του ανατραπέντος προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, στη συνέχεια με τη νέα εξουσία και μετά με τους διαδηλωτές που διεκδικούν ομοσπονδιοποίηση...(Περισσότερα ΕΔΩ)

"ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δυναμώνουν οι αντιδράσεις των ρωσόφωνων"  (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου