Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Οι διαδηλωτές «μπλοκάρουν» την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου

Στο κενό πέφτει εν πολλοίς, η  «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»



Στο κενό πέφτει εν πολλοίς, η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες η νέα εξουσία του Κιέβου, με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων στις ανατολικές περιοχές. Οι Ουκρανοί στρατιώτες που κλήθηκαν να καταστείλουν τους διαδηλωτές στις ανατολικές περιοχές, εμφανίστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις απρόθυμοι να εκτελέσουν τις εντολές πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Συγκεκριμένα στο Κραματόρσκ, οι διαδηλωτές σταμάτησαν οχήματα του ουκρανικού στρατού που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πόλη και κάλεσαν τα πληρώματά τους να τα εγκαταλείψουν. Στη συνέχεια τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους του Κραματόρσκ και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται βόρεια σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Η παραπάνω είδηση διαψεύστηκε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο ανακοίνωσε ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της Ανατολικής Ουκρανίας «και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές».

Ωμός αντικομμουνισμός από τη νέα εξουσία του Κιέβου

Την ίδια ώρα η νέα εξουσία του Κιέβου συνεχίζει να «ποντάρει» στην αναβίωση αντισοβιετικών και αντικομμουνιστικών αισθημάτων.

Την Τετάρτη ο «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ 
κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου».  

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας, οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Κίεβο. 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι «εξάγει τρομοκρατία» προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μυστικές ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέλαβαν δημόσια κτίρια.

Ρωσική απάντηση στις γαλλικές κατηγορίες

Στο μεταξύ την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσαν οι κατηγορίες της Γαλλίας κατά τη Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, έγραψε χθες στο «Twitter»: «Στην Ουκρανία οι Ρώσοι βρίσκονται σε κίνηση -είναι μέθοδοι που γνωρίζουμε- τις έχουμε ήδη δει στην Κριμαία».

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον Φαμπιούς: «Αντί να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, η οποία εμφανίζεται ως η πηγή όλων των δυστυχιών της Ουκρανίας, η γαλλική διπλωματία (...) καλά θα έκανε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία, όταν παρουσιαζόταν ως εγγυητής των συμφωνιών της 21ης Φλεβάρη».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μαζί με τους ομολόγούς του της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν πρωτοστατήσει στην υπογραφή στις 21 Φλεβάρη στο Κίεβο συμφωνίας ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ουκρανική αντιπολίτευση για την «ειρηνική έξοδο» από την κρίση. 

Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αφού οι φασιστικές δυνάμεις κατέλαβαν την εξουσία και ανάγκασαν τον Γιανουκόβιτς, να διαφύγει στη Ρωσία.

Ενισχύει τα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη 
το ΝΑΤΟ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία  (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου