Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Καπιταλιστική βαρβαρότητα...




Η Νότια Κορέα προβάλλεται από τους αστούς δημοσιολόγους σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα καπιταλιστικής ανάπτυξης, «ασιατική τίγρης» καπιταλιστικής ευημερίας. 

Η Νότια Κορέα, με ετήσιο ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης 3,7% το 2013, κατέχει την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ναυπήγησης νεότευκτων, μετασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων και ο Κορεάτικος Νηογνώμονας εκδίδει χιλιάδες πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι ευθέως ανάλογοι με την ένταση της εκμετάλλευσης, τη δυστυχία, τη φτώχεια και τα βάσανα του εργαζόμενου λαού.

Τα διεθνή και ντόπια ειδησεογραφικά πρακτορεία με συνεχείς ανταποκρίσεις από τις 16 Απρίλη μεταδίδουν τραγικές εικόνες από το ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» και τις σορούς των επιβατών που μεταφέρονται στο λιμάνι Τζίντο της Ν. Κορέας (ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν και 350 μαθητές). 

Το Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» κατασκευάστηκε το 1994 στην Ιαπωνία και μετασκευάστηκε το 2012, έχοντας την έγκριση του Κορεατικού Νηογνώμονα στον οποίο ήταν καταταγμένο το πλοίο. Οι μετατροπές του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» το 2012 αφορούσαν την προσθήκη καμπινών επιβατών στο 3ο, 4ο και 5ο κατάστρωμα, που σήμαινε αύξηση της χωρητικότητας σε επιβάτες κατά 181 και αύξηση του βάρους του πλοίου κατά 239 τόνους, για την αύξηση της κερδοφορίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας. 

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η μετασκευή ήταν η βασική αιτία για το ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL», γιατί η προσθήκη των καμπινών μετέφερε το κέντρο βάρους του πλοίου κατά 51 εκατοστά υψηλότερα, με αποτέλεσμα το δυστύχημα να προκληθεί από «δυνάμεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλοίου». 

Το τραγικό ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των εφοπλιστικών εγκλημάτων που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πολύνεκρα τραγικά ναυάγια επιβατηγών πλοίων όπως: Του «Ηράκλειο» το 1966 με θύματα 200 επιβάτες, του «Εσθονία» το 1994 με 852 επιβάτες, του «Εξπρές Σαμίνα» με 81 άτομα, του «Al – Salam Boccaccio 98» με θύματα περίπου 1.000 άτομα... 


Αποκαλύπτοντας ότι μοναδικό και αποκλειστικό κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό είναι το κέρδος και σ’ αυτό υποτάσσονται τα πάντα. 

Η ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας δεν έχει την παραμικρή αξία. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται τα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ, του καπιταλιστικού μονόδρομου.

Αυτή την ανάπτυξη διαφημίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα που δίνουν όρκους πίστης στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, όποια μορφή και ονόματα κι αν παίρνουν, «Ποτάμι», «Ελιά», ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα μαντρόσκυλα της πλουτοκρατίας, η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Ανάπτυξη με κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του δεν μπορεί να υπάρξει, όσο τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία, όσο η παραγωγή κινείται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για να αποκτήσει η ανθρώπινη ζωή αξία και νόημα, για να λειτουργεί η κοινωνία με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μόνο ένας δρόμος υπάρχει. 

Ενίσχυση του ΚΚΕ και της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και του ανήκει. 

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου