Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Νέες θυσίες ζητά η κυβέρνηση

 Επικυρώθηκε από τη Eurostat τo πρωτογενές πλεόνασμα*


«Πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δις ευρώ προκύπτει για το 2013 από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρσι σε 12,7% του 
ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς σε 23,1 δις ευρώ.

Η Eurostat δεν αναφέρει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αυτό προκύπτει από την αφαίρεση των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών. Το δημόσιο χρέος ήταν 175,1% του ΑΕΠ ή 318,7 δις  ευρώ το 2013 και το ΑΕΠ 182,054  δις  ευρώ.

Η ανακοίνωση βασίζεται στα στοιχεία που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τον τρόπο υπολογισμού της τρόικας το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,5 δισ. ευρώ.

Ζητούν από το λαό να σκύψει το κεφάλι

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η κυβέρνηση προσπάθησε να εγκλωβίσει το λαό στα παζάρια που θα κάνει για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για τη στήριξη της εγχώριας πλουτοκρατίας.

«Η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το 2013 πέτυχε πλεόνασμα νωρίτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας πως ανοίγει ο δρόμος για την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος του χρέους. Μάλιστα αξίωσε από το λαό να σκύψει το κεφάλι σε αυτόν το στόχο λέγοντας πως «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί».

Μακριά από τις ανάγκες του λαού τα παζάρια για το χρέος

Το πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε από την αφαίμαξη του λαού θα αποτελέσει το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης στα παζάρια για τη μείωση του κρατικού χρέους. 
Επισήμως, η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι. 

Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να «ανοίξει» το ζήτημα σε τεχνικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Εuroworking Group, που θα γίνει την Πέμπτη για την έγκριση της επόμενης δόσης. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μάη, προσδοκώντας μια δήλωση που θα αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 19 Ιούνη, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν το φθινόπωρο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί το κρατικό χρέος για να μπορέσει να κατευθύνει περισσότερα χρήματα στους ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους. Όμως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα -όποιο σενάριο και αν επιλεγεί για τη διαχείριση του χρέους- θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια, είτε όχι.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με τα μέτρα της περιόδου 2015-2017. Επίσης, σύντομα αναμένεται και το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών που ισχύουν σε όλη την ΕΕ.

Ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο

Στη συνεδρίαση του Εuroworking Group ο πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του «νέου αναπτυξιακού προτύπου» της κυβέρνησης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Μάη.

Το σχέδιο αυτό θα περιγράφει εκείνους τους τομείς και τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα ενισχυθούν για να ανακάμψει η κερδοφορία τους και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Πρόκειται για ειδικές μελέτες που έχουν εκπονήσει το ΙΟΒΕ, η εταιρεία «McKinsey» και το ΚΕΠΕ για τον εντοπισμό οικονομικών κλάδων που «μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη περίοδο». 

Με βάση αυτές τις μελέτες θα γίνει και η 
κατανομή των πόρων του νέου νέου ΕΣΠΑ».

Αντ.  Σαμαράς : Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα
έρχεται το δημοσιονομικό πλεόνασμα (ΕΔΩ)
 
ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συνέντευξη του 
πρωθυπουργού στο «Bloomberg» (ΕΔΩ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου