Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΟΗΕ: Τερματισμό του πολέμου σε βάρος του ουκρανικού λαού ζητά η Μόσχα

Κωφεύει η Δύση
 

Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου σε βάρος του ουκρανικού λαού, «από αυτούς που διορίστηκαν από την πλατεία Μαϊντάν και ανέτρεψαν τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας», και την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν βάσει της συμφωνίας της 21ης Φλεβάρη ζήτησε σήμερα ξημερώματα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν, έπειτα από την απόφαση του Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακηρυγμένου «προέδρου» της Ουκρανίας, για την πραγματοποίηση «σημαντικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ο Τσούρκιν μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας νεώτερη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ζητείται ανοιχτά από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «να κόψουν κάθε δεσμό με τις νεοναζιστικές, ακροδεξιές ομάδες, να παύσουν να χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις κατά του ουκρανικού λαού ξεκινώντας άμεσα «ειλικρινή εθνικό διάλογο με την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των περιοχών της χώρας». 

Ο Τσούρκιν σημείωσε ότι το «μπαλάκι» είναι πλέον στη Δύση και ότι αυτή είναι τώρα «που διαθέτει την ικανότητα να σταματήσει τον εμφύλιο στην Ουκρανία».

Κωφεύει η Δύση

Ωστόσο, η ρωσική πρόταση δεν φάνηκε να έχει καμία τύχη αφού η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έσπευσε να καταγγείλει την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα» και να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει επιδοθεί στην ανατολική Ουκρανία σε «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια».

Ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, εκτίμησε από την άλλη ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν «επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση» κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ».

Παρόμοια ήταν και η στάση του πρέσβη της Γαλλίας, Ζεράρ Αρό, που κάλεσε τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η (προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Πέμπτη) συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και ΕΕ θα αναδείξει λύσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Ρωσίας - Δύσης καθώς και η λεγόμενη «οικονομική βοήθεια» προς το Κίεβο αναμένεται να κυριαρχήσουν, μεταξύ άλλων, σήμερα και αύριο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ έπεται και ειδική συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ουκρανία: Τελεσίγραφο προς τους φιλορώσους
Για εγκληματική διαταγή κάνει λόγο το Κρεμλίνο (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου