Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Στους τόπους δουλειάς το μήνυμα της ταξικής Πρωτομαγιάς*


Με εκδηλώσεις ανά κλάδο και σε τόπους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις μεταφέρουν και συζητούν με τους εργαζόμενους το μήνυμα της Πρωτομαγιάς, το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο φετινός γιορτασμός. Προετοιμάζουν και μ' αυτόν τον τρόπο την απεργία της ερχόμενης Πέμπτης, δουλεύοντας για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. 

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου. 

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία τίμησαν την 1η Μάη


Εκδήλωση χτες στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. 
Δεμένα τα καράβια την Πρωτομαγιά, σε όλη τη χώρα

 Με μια λιτή, αλλά μεστή σε περιεχόμενο εκδήλωση, τίμησαν χτες το πρωί οι ναυτεργάτες «τους αγώνες της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, τη δικιά μας μέρα την Πρωτομαγιά, που βάφτηκε με αίμα 128 χρόνια πριν, στο Σικάγο το 1886». 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών. Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού, προβολή βίντεο - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, κάλεσε τα απεργιακά κλιμάκια να εντείνουν τις περιοδείες στα πλοία, για το σχεδιασμό και την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα καράβια, σε όλη τη χώρα, με απόφαση που πήρε η ΠΝΟ.

Στην ομιλία του για την Εργατική Πρωτομαγιά, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Με τη θυσία τους και τον αγώνα τους οι εργάτες του Σικάγο άνοιξαν το δρόμο να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση. Χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας κρεμάστηκαν, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, για να κατακτηθούν αυτά τα δικαιώματα. 

Σταθμοί για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας, είναι ο Μάης του '36, οι 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, από τους γερμανοφασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Σε αυτούς τους αγώνες οι ναυτεργάτες ήταν στην πρωτοπορία. Αποτελεί τεράστια συμβολή για το εργατικό κίνημα, η δράση της θρυλικής Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που μέσα στην καρδιά του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, κατέκτησε το 1943 την υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης, που έγινε ο ν. 3276/1944.


«Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»

Σήμερα, οι δυνάμεις του κεφαλαίου μάς θέλουν δούλους του 21ου αιώνα στα κάτεργα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος, να έχουμε ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας.

Κάθε εργάτης, νέος, άνεργος πρέπει μέσα από την εμπειρία του να απαντήσει στο ερώτημα, τι φταίει και ζούμε στην απόγνωση, στην ανασφάλεια, στο άγχος, χωρίς δικαιώματα. 

Η απάντηση στο ερώτημα "τι φταίει και βασανιζόμαστε" βρίσκεται στο γεγονός ότι τον παραγόμενο από εμάς πλούτο τον αρπάζουν μια χούφτα καπιταλιστές. Ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Από τη στήλη  "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου