Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΚΚΕ: Η σύγκρουση αυτή... δείχνει πως ο καπιταλισμός γεννά μόνο δεινά για τους λαούς.

 Ουκρανία: Διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή στη Μαριούπολη*


Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της νέας εξουσίας του Κιέβου που εκτυλίσσεται στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας -στο φόντο του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία-  φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες αφού συναντά αντιδράσεις από τον ντόπιο πληθυσμό. Την ίδια ώρα αυξάνουν οι κίνδυνοι για το λαό και ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το ματοκύλισμα του, όπως φάνηκε και απ' τις πρόσφατες δολοφονίες, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις.

Την Πέμπτη, πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία διαδήλωσαν ενάντια στην πραξικοπηματική ηγεσία του Κιέβου, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μετά τη χθεσινοβραδινή σύγκρουση ενόπλων της εθνικής φρουράς με φιλορώσους, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 κάτοικοι της πόλης, 13 να τραυματιστούν και 63 να συλληφθούν.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό επανέρχονται οι καταγγελίες για παραμονή στην Ανατολική Ουκρανία μισθοφόρων Blackwater αλλά και φασιστών του Δεξιού Τομέα (Pravy Sektor) που ένοπλοι σκορπίζουν τον τρόμο στους ντόπιους πληθυσμούς. Την ίδια ώρα η εξουσία του Κιέβου επιμένει να κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αποστείλει πράκτορές της στις ανατολικές περιοχές, παρότι η Μόσχα το αρνείται. 

Μάλιστα, η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας στο Κίεβο ανέφερε ότι συνέλαβε 10 Ρώσους πολίτες που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενώ η ρωσική αεροπορική εταιρεία «Aeroflot» ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών.

Η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της δημαρχίας της πόλης αυτής των 450.000 κατοίκων στην Αζοφική Θάλασσα, το οποίο έχει καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο από διαδηλωτές  που επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία, στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας. 

Την ίδια ώρα σε όλη την Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων και το στήσιμο οδοφραγμάτων με τη μεγάλη συμμετοχή των ρωσόφωνων κατοίκων. Χθες επίσης ρωσόφωνοι ανακήρυξαν και την Οδησσό στο νότο κυρίαρχη δημοκρατία και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας.


Η λαϊκή κινητοποίηση έχει οδηγήσει και τμήματα του ουκρανικού στρατού (γίνεται λόγος για περισσότερους από 300 στρατιώτες μέχρι στιγμής) να περνούν με το μέρος των διαδηλωτών αυτομολώντας και ενώ από πλάνα που προβάλλονται στα ΜΜΕ είναι εμφανές ότι οι στρατιώτες είναι απρόθυμοι να στρέψουν τα όπλα ενάντια στο λαό. 

Στην πόλη Σλαβιάνσκ οι στρατιώτες σε έξι τεθωρακισμένα της Ουκρανίας σήκωσαν ρωσική σημαία ενώ η υπόλοιπη φάλαγγά τους, δηλαδή 15 τεθωρακισμένα, αποχώρησαν αργά χθες το βράδυ αφού παρέδωσαν τα όπλα τους καθώς και τα πυροβόλα των τεθωρακισμένων. 

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν την έντονη 
ανησυχία της ηγεσίας του Κιέβου

Μάλιστα, ο λεγόμενος προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι θα διαλυθεί η 25η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών του ουκρανικού στρατού, μια μονάδα η οποία παρέδωσε την Τετάρτη τα όπλα σε φιλορώσους διαδηλωτές.

Παρέμβαση του ΚΚ Ουκρανίας

Ο Π. Σιμονιένκο, πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, που συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καταδικάζει την αποστολή του στρατού κατά του λαού και σημειώνει σε δήλωσή του: «Η εξουσία κίνησε τανκς ενάντια στους δικούς της πολίτες, οι οποίοι ζητάνε δημοψήφισμα για την ομοσπονδιοποίηση και την επέκταση των δικαιωμάτων στις περιφέρειες. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορηματικά καταγγέλλει αυτή τη βία» και προσθέτει ότι «η χρήση των όπλων ενάντια σε πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματά τους, είναι αποτέλεσμα της κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από τους εθνικιστές - φασίστες». Και καταλήγει: «Ως αποτέλεσμα αυτής της προδοτικής πολιτικής και της εγκαθίδρυσης της ιδεολογίας του νεοναζισμού, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία, οξύνθηκε η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στα νοτιοανατολικά της χώρας».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ 
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Τετραμερής διπλωματική συνάντηση για 
την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία  (ΕΔΩ)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (ΕΔΩ)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου