Κυριακή 6 Απριλίου 2014

...Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες»

Δηλώσεις και σενάρια για τη διαχείριση 
του ελληνικού κρατικού χρέους *


Τη στήριξή τους στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό από τις αγορές εκφράζουν Κοινοτικοί αξιωματούχοι και άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα οι προτάσεις τους για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους αντανακλούν τα συμφέροντα εκείνων των τμημάτων του κεφαλαίου που εξυπηρετούν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μη χρειαστεί επιπλέον «βοήθεια», δηλαδή νέο δάνειο από το Μηχανισμό. Επίσης υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατά την επόμενη δεκαετία.

Φέρνοντας το παράδειγμα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται στην αγορά εργασίας, δήλωσε ότι «οι πρώιμοι οικονομικοί δείκτες, όπως το κόστος ανά μονάδα εργασίας ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνουν ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM βρίσκονται στο σωστό δρόμο», επιβεβαιώνοντας ότι πραγματικός στόχος είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», επικρότησε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δανειστεί από τις αγορές. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν θα πρέπει να καταβάλει μεγάλο επιτόκιο. Όπως ισχυρίστηκε, «πρέπει οι Αρχές να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα. Για ακόμη μια φορά τάχθηκε κατά ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλου είδους παρεμβάσεις όπως επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

Ο Σόιμπλε προεξόφλησε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα ακολουθήσει όλα εκείνα τα αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, εφόσον θέλει να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες», είπε.

Θέση μάχης για την έκδοση ελληνικών 
ομολόγων παίρνουν οι τραπεζικοί όμιλοι  (ΕΔΩ)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου