Τρίτη 15 Απριλίου 2014

...η καπιταλιστική κρίση και η χρεωκοπία αποτελούν στοιχεία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος

Καταψήφισε την τραπεζική  ένωση 
η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την αντιλαϊκή συμφωνία των κομμάτων του κεφαλαίου για την Τραπεζική Ένωση επισημαίνοντας τα εξής:

«Η ψήφιση σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου της Τραπεζικής Ένωσης αποτελεί συμβιβασμό στην ευρωζώνη και την ΕΕ, που θα επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. 

Η τραπεζική ένωση στην ΕΕ υπηρετεί το γενικό στόχο διασφάλισης της διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας τους, μέσα από την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος των κρατών μελών της ΕΕ, τη δημιουργία ισχυρότερων και σταθερότερων τραπεζών, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. 

Στοχεύει στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να εγγυάται στο μεγάλο κεφάλαιο απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ταυτόχρονα μεταφορά των βαρών της κρίσης και της απαξίωσης του κεφαλαίου στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, είτε ως μικροκαταθετών, είτε ως φορολογούμενων. 

Οι καταθέσεις ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ δεν διασφαλίζονται, εάν είναι σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό, αφού ο μικροκαταθέτης θεωρείται επενδυτής, ενώ καμία εγγύηση δεν υπάρχει σε περίπτωση καπιταλιστικής κρίσης.

Άλλωστε, η καπιταλιστική κρίση και η χρεωκοπία αποτελούν 
στοιχεία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η επίκληση μιας τάχα ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των λαϊκών στρωμάτων ως καταθετών είτε ως δανειστών είναι ψευδεπίγραφη και αποπροσανατολιστική. Οι τράπεζες στον καπιταλισμό τοποθετούν τα κεφάλαια τους με γνώμονα το ποσοστό κέρδους και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 

Οι όποιες διαφωνίες ξετυλίγονται στο προωθούμενο πλαίσιο δεν αμφισβητούν τη βασική αντιλαϊκή του στόχευση, τη διασφάλιση ισχυρών τραπεζών για να υπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και της μεταφοράς των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. 

Αντίθετα οι όποιες διαφωνίες ανάμεσα σε τραπεζικούς ομίλους και στα κράτη μέλη τους, αφορούν τους όρους, τις συνθήκες και το εύρος μιας τέτοιας ένωσης. 

Αντανακλούν τις ολοένα και αυξανόμενες αντιθέσεις των τραπεζικών ομίλων και των κρατών, για τα μερίδια αγοράς, για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για την κατανομή των βαρών της κρίσης και των κερδών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αντιθέσεις που οφείλονται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, και τον ανισόμετρο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. 

Τελικά η τραπεζική ένωση συμπυκνώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα 
της ίδιας της ΕΕ, τους στόχους της και τις αντιθέσεις της. 

Η Τραπεζική Ένωση έρχεται να προστεθεί στο αντιλαϊκό πλαίσιο της "ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης", των διαρκών μνημονίων της ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη της, ενάντια στους λαούς, για την ενίσχυση των μονοπωλιακών κολοσσών. Είναι ένας ακόμη κρίκος στις αλυσίδες των αντιλαϊκών μέτρων και δεσμεύσεων που επιβάλλουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις στους εργαζόμενους για την ενίσχυση των μονοπωλιακών κολοσσών. 

Η λαϊκή ελπίδα βρίσκεται στη συμπαράταξη με το ΚΚΕ για την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, που μπορεί να αναμετρηθεί νικηφόρα με την εξουσία των μονοπωλίων, να ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον εργαζόμενο λαό κυρίαρχο στην εξουσία και την οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου