Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πρεμιέρα απόψε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, στη σκιά των διαδηλώσεων κατά της φτώχειας

Πρεμιέρα  γίνεται απόψε στις  23.00  στο  Σάο Πάολο  με 
το παιχνίδι της διοργανώτριας Βραζιλίας με την Κροατία.

  
Μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας και αφού ξοδεύτηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλατιά λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας, ξεκινά το βράδυ της Πέμπτης το Παγκόσμιο Κύπελλο, η κορυφαία διοργάνωση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Οι εθνικές ομάδες 32 χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ, ενώ τους 64 αγώνες αναμένεται να παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια τηλεθεατές σ’ όλο τον κόσμο. 

Πρεμιέρα γίνεται απόψε στις 23.00 στο Σάο Πάολο με το παιχνίδι της διοργανώτριας Βραζιλίας με την Κροατία.


Τεράστιο κόστος

Η προετοιμασία της Βραζιλίας για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ ήταν ιδιαίτερα «επεισοδιακή». Η απόφαση της «αριστερής» κυβέρνησης της Ντίλμα Ρουσέφ να χρησιμοποιήσει 12 γήπεδα (αντί για οκτώ) σήμανε την κατακόρυφη αύξηση του προϋπολογισμού των αγώνων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε τα 11,5 δις ευρώ. 

Επίσης για τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, περίπου 170.000 οικογένειες ξεσπιτώθηκαν, ενώ για την εγκατάσταση δρακόντειων μέτρων ασφαλείας για τις ποδοσφαιρικές αποστολές και τους ξένους επισκέπτες ο βραζιλιάνικος λαός θα πληρώσει 860 εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια η Ρουσέφ ισχυρίστηκε ότι οι πανάκριβες εγκαταστάσεις, όπως τα γήπεδα, το μετρό και τα αεροδρόμια «θα παραμείνουν στη Βραζιλία» και μετά το τέλος της διοργάνωσης, ωστόσο οι φτωχοί Βραζιλιάνοι δεν φάνηκαν να πείθονται ιδιαίτερα από τα επιχειρήματά της. 

Άλλωστε γνωρίζουν ότι εκτός από τα έργα, την επομένη του Μουντιάλ θα παραμείνουν στη Βραζιλία και τα χρέη, τα οποία θα κληθούν να τα πληρώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Και δεν είναι μόνο αυτό: Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 από το Ρίο ντε Τζανέιρο αναμένεται να εκτινάξει τα έξοδα ακόμη περισσότερο...


Τα κέρδη στις πολυεθνικές, η ...λυπητερή στο λαό

Ο ίδιος ο λαός της Βραζιλίας άλλωστε βιώνει μία οδυνηρή πραγματικότητα που αναδεικνύει ότι όση ανάπτυξη κι αν υπάρξει στον καπιταλισμό, ο λαός δεν θα βγει κερδισμένος. 

Η Βραζιλία, της «αριστερής» κυβέρνησης της  Ντίλμα Ρούσεφ, αποδεικνύει ότι όποιο κι αν είναι το μείγμα διαχείρισης, ο καπιταλισμός δε γίνεται φιλολαϊκός. Άλλωστε, στη χώρα η καπιταλιστική ανάπτυξη «έτρεχε» τα τελευταία χρόνια με μεγάλους ρυθμούς, ωστόσο παράλληλα «έτρεχε» και η ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του λαού στη Βραζιλία ζει με λιγότερα από 215 δολάρια το μήνα, ενώ το πιο φθηνό εισιτήριο (50 ευρώ) των αγώνων ισοδυναμεί με ένα ...βδομαδιάτικο για το μέσο Βραζιλιάνο. Την ίδια ώρα, το «οικονομικό θαύμα» της Βραζιλίας σβήνει και το μόνο που απομένει είναι ο εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα. 

Η ανάπτυξη του 7,5% το 2010 αποτελεί παρελθόν, η ανεργία ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, ενώ η «αριστερή» κυβέρνηση προχωρά σε ολοένα και πιο σκληρά οικονομικά μέτρα.

Έντονες λαϊκές αντιδράσεις

Για όλα τα παραπάνω υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Μουντιάλ, υπήρχαν ακατάπαυστες διαμαρτυρίες, κυρίως από εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις. 

Στις ογκώδεις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, η κυβέρνηση απάντησε χρησιμοποιώντας βία και καταστολή. Δημοσκόπηση ανέφερε ότι το 61% των Βραζιλιάνων τάσσεται εναντίον της φιλοξενίας της διοργάνωσης, καθώς θεωρεί ότι η προτεραιότητα δόθηκε όχι στις ουσιαστικές ανάγκες του λαού, αλλά στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, που θα είναι το μοναδικό που σίγουρα θα βγει κερδισμένο από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Μουντιάλ ξεκινά λοιπόν σήμερα, ωστόσο δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την ιλουστρασιόν εικόνα της χλιδής και της πολυτέλειας που θέλουν να πλασάρουν οι πολυεθνικές ώστε να «μοσχοπουλήσουν» το «προϊόν» που λέγεται ποδόσφαιρο. 

Αντίθετα στο νου μας πρέπει να έρχεται πάντα η πλέον χαρακτηριστική εικόνα στη σημερινή Βραζιλία: Η εικόνα ενός υπερπολυτελούς σταδίου με φόντο τις αχανείς παραγκουπόλεις, τις γνωστές «φαβέλες» με τα εκατομμύρια φτωχούς και εξαθλιωμένους Βραζιλιάνους...

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου