Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το ΚΚΕ δε χωρά στους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΚΕΑ


Σαν από καρμπόν βγαλμένα ήταν τα σχόλια ορισμένων εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων για την απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του στην «Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL).
«Ανάδελφο το ΚΚΕ στην Ευρώπη!» («Αυγή»), «Μοναχική πορεία ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή» («Ελευθεροτυπία») κλπ. 

Κάτι παραπάνω από φανερή η προσπάθεια των παραπάνω μέσων να κολλήσουν στο ΚΚΕ τη «ρετσινιά» του «μονόχνοτου», που δήθεν δε συνομιλεί και δε συνεργάζεται με κανέναν. Μάλιστα, η «Αυγή», προχωρώντας σε απροκάλυπτη παραποίηση της Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για το ζήτημα, γράφει: «Το ΚΚΕ δηλώνει πως θα εργαστεί για την ενότητα με τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα που δε μετέχουν εκεί, δηλαδή... με κανένα».
                                                                                    
Σίγουρα, όμως, και στην «Α» γνωρίζουν ανάγνωση και θα μπορούσαν να διαβάσουν το σωστό, ότι δηλαδή «το ΚΚΕ θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. 

Θα δίνει το αγωνιστικό του "παρών" στις Διεθνείς και Περιφερειακές Συναντήσεις και θα δυναμώσει τη δουλειά του στο πλαίσιο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κόμματά της και την πολιτική της, για την ανάπτυξη της κοινής δράσης για τα συμφέροντα των λαών».

Ωστόσο, μοιάζει η «Α» να έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια...

Τι τους πείραξε; Το γεγονός ότι το ΚΚΕ δε γίνεται συνένοχο στο να εξωραΐζονται αντιλαϊκές πολιτικές στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου. Πολιτικές σαν αυτές που στηρίζουν τα κόμματα που ανήκουν στο ΚΕΑ και τις οποίες εμφανίζουν ως «κοινές θέσεις» όλων των κομμάτων παρ' όλες τις διαφωνίες του ΚΚΕ. 

Γιατί το ΚΚΕ δε γίνεται χειροκροτητής της προσπάθειας διαμόρφωσης «αριστερού μπλοκ», της συνεργασίας δηλαδή της GUE/NGL με άλλες Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είναι οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι -λες και αυτά τα κόμματα δεν έχουν ευθύνη για την πολιτική της ΕΕ-  που μεθοδεύουν τα κόμματα του ΚΕΑ. 

Γιατί δε γίνεται ούτε χειροκροτητής του Αλ. Τσίπρα στα παζάρια που κάνει διαμορφώνοντας «δημοκρατικό μέτωπο» για την υπεράσπιση της ΕΕ, έναντι των «ευρωσκεπτικιστών», με τον Γιούνκερ της Μέρκελ.

Η Ομάδα αυτή, που θυμίζουμε είχε τεχνικό και συνομοσπονδιακό χαρακτήρα, είχε φτιαχτεί πριν από 20 χρόνια κάτω από άλλες συνθήκες, όταν ακόμη η ΕΕ δεν είχε συγκροτήσει τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά κόμματα», μεταξύ αυτών και τον «αριστερό ψάλτη της», το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που άλωσε την GUE/NGL. Αυτόν το συνομοσπονδιακό χαρακτήρα υπονόμευσαν δραστήρια τα κόμματα του ΚΕΑ όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ρόλο κομμάτων του ΚΕΑ σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, για τις αντικομμουνιστικές διακηρύξεις που υπέγραφαν, τους αντιδραστικούς κανονισμούς της ΕΕ που στήριζαν κ.ά.

Το ΚΚΕ δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί ούτε μια σπιθαμή από την ιδεολογική, πολιτική κι οργανωτική του ταυτότητα, από την πάλη του για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θα ήταν παραίτηση από την προσπάθεια για ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη.

Σε ό,τι δε αφορά το «θρήνο» της «iskra» ότι «μια τέτοια επιλογή θα έχει όχι μόνο αρνητικές πολιτικές συνέπειες αλλά και δυσμενείς επιπτώσεις στη δυνατότητά του για ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή», τους πληροφορούμε πως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα έχουν και τώρα όχι λιγότερα μέσα και δυνατότητες για να αποκαλύπτουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα, να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του κινήματος σε Ελλάδα κι Ευρώπη.
                                                                                     
Τέλος, στο tweet του κ. Παπαδημούλη για το ίδιο θέμα, ότι «οι καιροί απαιτούν μια πιο ισχυρή και ενωμένη Αριστερά, σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Δυναμώνουμε. Η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε αλλιώς. Κρινόμαστε όλοι», θα θέλαμε να του πούμε το εξής:

Για ποια «Αριστερά» μιλά; 

Γι' αυτήν που με τα μπούνια στηρίζει τον πόλεμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, στη Συρία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;  

Για την «Αριστερά» που ισχυρίζεται πως μπορεί να μετατρέψει το «λάκκο των λεόντων» (όπως ανέκαθεν χαρακτήριζαν το ΚΚΕ και η ΕΔΑ την ΕΟΚ και την ΕΕ) σε «παχνί προβάτων»; 

Για την «Αριστερά» που πολεμά την Κούβα δανειζόμενη τα επιχειρήματα των ΗΠΑ; 

Για την «Αριστερά» που σιγοντάρει τις πιο «μαύρες» δυνάμεις στον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό;  

Αυτή η «Αριστερά» έχει «διαβεί τον Ρουβίκωνά» της! 

Βρίσκεται στην απέναντι πλευρά με τα λαϊκά συμφέροντα και δεν την χρειάζονται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Εκείνο που χρειάζονται σήμερα οι λαοί της Ευρώπης είναι ισχυρά Κομμουνιστικά Κόμματα, με ρίζες στην εργατική τάξη, πρωτοπορία στους λαϊκούς αγώνες. Σ' αυτήν την προσπάθεια δίνει και θα συνεχίσει να δίνει το ΚΚΕ τον καλύτερο εαυτό του, από κοινού με δεκάδες άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου