Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Έκθεση ΔΝΤ: Όλα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Η έκθεση του ΔΝΤ προαναγγέλλει την καρατόμηση 
κάθε εργατικού δικαιώματος που είχε απομείνει.


«Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός μεταξύ άλλων προτείνει «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενταφιασμό των τριετιών, και καθιέρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ-άουτ) για τους εργοδότες.

Όμως, κανένα από αυτά τα μέτρα -τα οποία και η κυβέρνηση δρομολογεί- δεν έχουν «δημοσιονομικό αντίκρυσμα», δηλαδή δεν επηρεάζουν τα κρατικά ταμεία, δεν φέρνουν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η πραγματική αιτία της αντιλαϊκής λαίλαπας δεν είναι τα χρέη και τα ελλείμματα, ούτε βέβαια το μνημόνιο, αλλά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, γεγονός που επιτυγχάνεται με όλο και φθηνότερους εργαζόμενους. 

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ανάλογα μέτρα προωθούνται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλό χρέος και ελλείμματα. 

Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη, ότι τα βάρβαρα μέτρα δεν θα έχουν τέλος, ότι ισχύουν και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ακριβώς γιατί η αιτία τους εντοπίζεται στο κυνήγι του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρονικός ορίζοντας των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ξεπερνάει το 2016.» 

«Βαθιά αντεργατικά - αντιλαϊκά τα μέτρα της έκθεσης του ΔΝΤ» (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου