Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ρωσία: Κυβερνητικά παιχνίδια περί Στάλινγκραντ


Συνεχίζονται στη Ρωσία τα κυβερνητικά παιχνίδια περί Στάλινγκραντ, καθώς η ρωσική αστική τάξη επιχειρεί -όπως έχει δείξει επανειλημμένως- να εκμεταλλευτεί τα σοβιετικά σύμβολα, καλλιεργώντας στο λαό μια νέα «πατριωτική» ιδεολογία. 

Η κυρίαρχη εξουσία της Ρωσίας προσπαθεί να καπηλευθεί τα σύμβολα, τη σημασία και το περιεχόμενο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του φασισμού, που κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ πέτυχε ο σοβιετικός λαός. 

Σε αυτήν τη λογική ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ζήτησε το Σάββατο να δοθεί στο Βόλγκογκραντ και πάλι το όνομα Στάλινγκραντ, επιχειρώντας όμως να διαφοροποιηθεί από το ίδιο το πρόσωπο του μεγάλου ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου. «Ουδέποτε αμφέβαλλα για την ανάγκη να αποδοθεί στο Στάλινγκραντ το όνομά του. Όχι προς τιμήν του Στάλιν, αλλά για το καλό των κατοίκων του», έγραψε ο Ρογκόζιν στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε θετικά σε σχετικό αίτημα ενός βετεράνου του Κόκκινου Στρατού την ημέρα των εορτασμών της επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία. Την απόφαση για την αλλαγή της ονομασίας της πόλης την έχουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν σε σχετικό δημοψήφισμα, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Θρυλική μάχη

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943), η οποία σήμανε τη μεγαλύτερη ήττα της «ανίκητης» στρατιωτικής μηχανής των Ναζί εξακολουθεί να θεωρείται από τους ιστορικούς ως η μάχη που άλλαξε την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μάχη αυτή, ίσως η σημαντικότερη της παγκόσμιας ιστορίας, ήταν παράλληλα μία από τις πλέον αιματηρές με τις συνολικές απώλειες των Γερμανών και συμμάχων τους να ανέρχονται σε 800.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι Σοβιετικοί είχαν 478.741 νεκρούς και 650.000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες.

Το Στάλινγκραντ, μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ το 1961 από τον Νικίτα Χρουστσόφ. Πριν από τη σοβιετική επανάσταση, η πόλη έφερε το όνομα Τσαρίτσιν.

Οι αρχές της πόλης ψήφισαν το Γενάρη του 2013 μια απόφαση βάσει της οποίας η πόλη ξαναβρίσκει το παλιό της όνομα έξι ημέρες το χρόνο, μεταξύ των οποίων η 2 Φλεβάρη και η 9 Μάη, ημερομηνία που γιορτάζεται στη Ρωσία το τέλος του πολέμου.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου