Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων: Διωγμένοι από τις χώρες τους, φυλακισμένοι εδώ.



Παγκόσμια Μέρα των προσφύγων η σημερινή και για άλλη μια χρονιά εκατομμύρια ξεριζωμένοι πρόσφυγες, θύματα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, «γιορτάζουν», θαλασσοπνιγμένοι στα σαπιοκάραβα, βιώνοντας κακουχίες στα καραβάνια της μεγάλης φυγής, φυλακισμένοι απάνθρωπα σε στρατόπεδα και μπουντρούμια, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων, των βασανιστηρίων και των κατατρεγμών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανοίγουν νέα μέτωπα επεμβάσεων και πολέμων. 

 Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2013 ο αριθμός των προσφύγων, των αιτούντων ασύλου και των εσωτερικά εκτοπισμένων έφτασε τους 51,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στη χώρα μας, μετά την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στον Έβρο, από το 2013 και μετά αυξήθηκαν πάνω από τρεις φορές οι αφίξεις από τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, ενώ το 2012 ήταν 3.651, το 2013 έφτασαν τις 11.447, ενώ στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 παρατηρείται διπλασιασμός σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013 (4.700 έναντι 2.077).

Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι φέτος, το Λιμενικό «διαχειρίστηκε» 19.000 υπηκόους τρίτων χωρών, από τους οποίους οι 111 βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη χώρα μας. Τα «φορτία» των λέμβων στο Αιγαίο αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από Σύρους, Σομαλούς, Ερυθραίους, Αφγανούς και Παλαιστίνιους. 

Κάθε μήνα 1.200 πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών 
πολέμων και της παγκοσμιοποίησης έρχονται στην Ελλάδα.

Οι «φράχτες» που ορθώνονται, τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης προσφύγων που στήνονται, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κυβερνήσεων που στηρίζουν αυτές τις επιλογές, δεν μπορούν να σταματήσουν τα κύματα της προσφυγιάς που σηκώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες.

Στα κέντρα κράτησης όπου κρατούνται 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Φαγητό - «λάσπη», παράταση της κράτησης πέραν του 18μήνου, αρρώστιες, απελπισία. Άλλοι 2.000 αλλοδαποί κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, ανεβάζοντας σε 7.500 τον αριθμό των αλλοδαπών που κρατούνται για διοικητική απέλαση.

Όπως αναφέρθηκε, η κράτηση αντί να επιβάλλεται σε εξατομικευμένη βάση και να αιτιολογείται επαρκώς, εφαρμόζεται γενικευμένα και συστηματικά, ακόμα και σε βάρος αλλοδαπών που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή τους από τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία έχει εκδώσει οδηγία μη επιστροφής, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, ασυνόδευτοι ανήλικοι που είναι καταγραμμένοι ως ενήλικες. Παράλληλα, έχει υιοθετηθεί από τις αρχές η κράτηση πέραν του 18μηνου.

Στη συνέντευξη Τύπου, έγινε αναφορά στις καταγγελίες για τις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές ανθρώπων που είχαν μπει στη χώρα μας και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία κατά παράβαση ακόμα και του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. 

Όσον αφορά τις 5.000 υποθέσεις αιτήσεων ασύλου, πριν αρχίσει πέρσι η λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, αναφέρθηκαν καταγγελίες για κατάσχεση των εγγράφων των αιτημάτων από την Αστυνομία σε αλλοδαπούς που έχουν επισκεφτεί τη διεύθυνση αλλοδαπών, ενώ η χορήγηση ασύλου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 0%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου