Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στα 77 δις ευρώ αυξήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας

Αύξηση των «κόκκινων» δανείων*

 
Αύξηση των «κόκκινων» δανείων καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για το διορισμό του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1ο τρίμηνο του 2014 τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο 33,5% από 32% που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι 77 δις ευρώ, από τα οποία τα 42 δις ευρώ είναι δάνεια των επιχειρήσεων, τα 25 δις. ευρώ είναι στεγαστικά και τα 10 δις. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως τα «κόκκινα» δάνεια προκάλεσαν ζημιές ύψους 600 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους μετόχους για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον έκανε λόγο για προοπτικές «σημαντικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», που στόχο θα έχει μια «εφικτή ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών» και επανέλαβε πως τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να προωθηθούν το ταχύτερο διότι όπως ισχυρίστηκε «η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και επιτρέπει αισιόδοξη πρόβλεψη» και πως «είναι ανάγκη να συνεχιστούν η εφαρμογή του προγράμματος και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν ίσως και με ταχύτερο ρυθμό».


Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος,  
μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τόνισε:

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκ του ρόλου του αποτελεί και το θεματοφύλακα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο οποίος αποτελεί και το βασικό πυλώνα λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, άρα δηλαδή βασική του επιδίωξη είναι η θωράκιση αυτού του συστήματος. 

Ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς επιλογές των μειγμάτων διαχείρισης της αστικής πολιτικής, είτε έχουμε να κάνουμε με δημοσιονομική πειθαρχία, είτε έχουμε να κάνουμε με επεκτατική πολιτική, είτε με κάτι ενδιάμεσο. 

Μείγματα τα οποία βεβαίως δεν είναι αυθαίρετα, δεν πηγάζουν απλά και μόνο από επιλογές κάποιων προσώπων, αλλά απαντάνε σε συγκεκριμένες ανάγκες, ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ανάγκες συνολικότερα του συστήματος. 

Από αυτή λοιπόν την άποψη και επειδή ακριβώς έχει ως ρόλο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος εμάς μας βρίσκει αντίθετους γιατί είμαστε εκ της θέσεώς μας αντικαπιταλιστές.


Έτσι λοιπόν το βιογραφικό του κ. Στουρνάρα έχει όλα τα εχέγγυα ότι μπορεί να επιτελέσει αυτόν το ρόλο και μάλιστα έχει δώσει και με επιτυχία εξετάσεις και το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών στην άρχουσα τάξη ότι μπορεί να επιτελέσει αυτόν το ρόλο. 

Η δική μας λοιπόν αρνητική θέση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, άλλωστε και οποιονδήποτε και να πρότεινε η κυβέρνηση, η σημερινή ή η αυριανή, εμείς θα είμαστε αντίθετοι λόγω ακριβώς του χαρακτήρα και του ρόλου. Θα ψηφίσουμε κατά στη συγκεκριμένη επιλογή, που είναι θέση αρχής και όχι ζήτημα προσώπων».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ  Και με τη βούλα 
πλέον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  (ΕΔΩ)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου