Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από αεροπορικό βομβαρδισμό στο Λουγκάνσκ




Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη σε κτίριο της τοπικής διοίκησης του Λουγκάνσκ.
 
Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ μαχητικά αεροσκάφη των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, σε μία προσπάθεια, να καταστείλουν τις ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας των κατοίκων της περιοχής.

Αεροπορικό χτύπημα

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταδόθηκε αρχικώς από το πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους των ομάδων αυτοάμυνας, που είπαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα που εξαπέλυσε ένα μαχητικό αεροσκάφος του ουκρανικού στρατού εναντίον του κτιρίου.

«Οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις χτύπησαν στο κέντρο του Λουγκάνσκ στις 16.00 μ.μ. Στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε ένα στοχευμένο χτύπημα, ρίχνοντας βόμβες διασποράς. Το κτίριο είναι μερικώς κατεστραμμένο» δήλωσε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».


Σύμφωνα με την ίδια πηγή όλοι οι νεκροί -τρεις γυναίκες και δύο άνδρες- είναι άμαχοι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Έντονη αντίδραση της Ρωσίας 

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, που κατηγόρησε την «κυβέρνηση» του Κιέβου για «έγκλημα κατά του λαού της».
 
«Σήμερα, 2 Ιουνίου, οι αρχές του Κιέβου διέπραξαν ένα νέο έγκλημα εναντίον του ίδιου του λαού τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καλώντας για άλλη μια φορά τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εμποδίσουν μια «εθνική καταστροφή» στην Ουκρανία. « Ό,τι συνέβη (στο Λουγκάνσκ) δηλώνει την ολοφάνερη απροθυμία των αρχών του Κιέβου να αναζητήσουν τρόπους για μια εθνική συμφωνία στη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αρνείται την ευθύνη το Κίεβο

Ωστόσο, η αντιδραστική νέα εξουσία της Ουκρανίας αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της δεν βάλλουν κατά κατοικημένων περιοχών. Υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη στάλθηκαν στην περιοχή για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες αλλά δεν είχαν εμπλοκή στο περιστατικό και απέδωσε την έκρηξη σε μια «προσπάθεια των τρομοκρατών» να καταρρίψουν τα αεροσκάφη με «κάποιου είδους αντιαεροπορικό όπλο» αλλά η ρουκέτα «εξερράγη εντός του κτιρίου».

«Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Λουγκάνσκ...» (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου