Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» Ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών

Προχωρά  ο  εκβιασμός  αυτοαπασχολούμενων  και  λαϊκών 
νοικοκυριών  που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.*

 
Από την 1η Γενάρη του 2015 τίθεται σε ισχύ η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων που σωρεύονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χτες στο ΦΕΚ, είναι κομμένο και ραμμένο στις προδιαγραφές των τραπεζών, αποβλέπει στη βελτίωση της εμφάνισης των ισολογισμών τους και στην προστασία των μεγαλομετόχων τους (κράτους και ιδιωτών). 

Παράλληλα, επιχειρείται ο εκβιασμός λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενόψει και του επόμενου βήματος που σχεδιάζεται, στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία.


Χαρακτηριστικά, στις «λύσεις διευθέτησης» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα τραπεζικά δάνεια, συγκαταλέγονται και τα παρακάτω: 

- Πώληση και ενοικίαση του ακινήτου. Με το νέο πλαίσιο ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, για «ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο, συνήθως 5 έτη». Με το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, στις οποίες θα ανήκει η ακίνητη ιδιοκτησία των πελατών τους. 

- Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, που σημαίνει την πώληση του ακινήτου σε τρίτο και την αγορά νέας κύριας κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης χαμηλότερης αξίας. 

- Υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων, κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων, περίοδος χάριτος κ.ά.).

Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας προβλέπονται για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται οι «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης», οι «εκτιμούσες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης», οι «παράγοντες κινδύνου» κ.ά. 

Τέλος, προβλέπεται και η δυνατότητα συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες αποκτούν ποσοστά των εταιρειών που έχουν δανείσει.

«Ένας στους δύο δεν πληρώνει τη δόση 
του δανείου λόγω της φοροεπιδρομής»  (ΕΔΩ)

«Από ιδιοκτήτης θα γίνεται ενοικιαστής στο σπίτι 
του οποίος έχει κόκκινο δάνειο σε τράπεζα» (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου