Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2012 "...η ακρίβεια για τους εργαζόμενους, έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις".


Πανάκριβες οι τιμές στην αγορά για τα 
λεηλατημένα εισοδήματα των εργαζομένων

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2012                      

Νέα αύξηση 0,8%...
«Ο Δεκέμβρης του 2012 βρήκε τον επίσημο πληθωρισμό της χώρας, να κινείται ακόμα σε θετικά επίπεδα... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το 2012 σε ετήσια βάση ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,8% (ειδικά το Δεκέμβρη εμφανίζεται μειωμένος 0,3% προς το Νοέμβρη, ενώ σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο σημείωσε αύξηση 1,5%).
Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε, σχεδόν εκμηδενίστηκε, όμως πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Γιατί ο πληθωρισμός παρακολουθεί την εξέλιξη και τις μεταβολές των τιμών στις οποίες οι επιχειρηματίες πουλούν τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες στην αγορά, στον τελικό καταναλωτή. Αυτό είναι ένα απόλυτο μέγεθος. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, είναι η σχέση των τιμών με τα επίπεδα των μισθών, από την οποία προσδιορίζεται και η αγοραστική τους δύναμη.

Από την άποψη αυτή, ο πληθωρισμός είναι ένα σχετικό οικονομικό μέγεθος.
Από τη στιγμή κατά την οποία οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν κατρακυλήσει στα τάρταρα - ορισμένα στοιχεία κάνουν λόγο για μειώσεις της τάξης του 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 - η εξέλιξη των τιμών, ως σχετικό μέγεθος ως προς τους μισθούς, εμφανίζει εκρηκτική άνοδο. Θα ήταν ακριβώς το ίδιο, αν οι μισθοί και οι συντάξεις παρέμεναν στα επίπεδα του 2009 και ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ρυθμό 30 και 40%. 

Το αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά πάντα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, θα ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Το σφαγιασμό δηλαδή των μισθών και των συντάξεων, και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε ελαφρά θετικά επίπεδα. Αν, τέλος, επιχειρούσαν μια επαναφορά της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, θα έπρεπε το επίπεδο των τιμών να υποχωρήσει κατά 30 - 40%.

Από τη στιγμή που οι τιμές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα, η ακρίβεια - ως σχετικό μέγεθος - για τους εργαζόμενους, έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η διαμόρφωση του ετήσιου πληθωρισμού το Δεκέμβρη του 2012 στο 0,8%, προέκυψε από την υποχώρηση των τιμών στις 9 από τις 12 ομάδες που συγκροτούν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ σε 3 ομάδες οι τιμές παραμένουν σε θετικό έδαφος.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι αυτή της ομάδας «Στέγαση». Από το τέλος του 2009 και με βάση το 100, οι τιμές στην ομάδα «Στέγαση» έχουν αυξηθεί κατά 31,3% (!) που είναι και η μεγαλύτερη από το σύνολο των 12 ομάδων. Η «Στέγαση»  σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 11,1% (!), σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταξύ Δεκέμβρη 2011 και Δεκέμβρη 2012, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε αύξηση 37,9% (!), στο ηλεκτρικό ρεύμα 16,3% και στο φυσικό αέριο 5,9%. Επίσης αύξηση 5,3% παρουσιάζει η ομάδα «Ενδυση και Υπόδηση» και 1,6% η ομάδα «Μεταφορές».

Καταλαβαίνει επομένως κανείς, γιατί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έχει αφήσει τον κόσμο να παγώσει το φετινό χειμώνα»

Για να βγουν αληθινά τα λόγια του πολιτικού προσωπικού των καπιταλιστών... "οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο". 

Από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου