Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα...

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ*
 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λυθεί άμεσα το ζήτημα των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ και του πολέμου στη Συρία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει από την Επιτροπή να τοποθετηθεί στο δίκαιο αίτημα να χορηγηθεί, με επείγουσες διαδικασίες, άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους Σύριους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους από αυτούς έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, λόγω της αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας της ΕΕ (Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, Σύμβαση Σένγκεν), αναφέροντας στην Ερώτησή της τα εξής:

«Εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες συνεχίζουν εδώ και μέρες να πραγματοποιούν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Ανάμεσά τους, βρίσκονται μικρά παιδιά, ακόμη και μωρά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι άνθρωποι.  

Οι Σύροι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ και του πολέμου στη Συρία.

Οι συγκεκριμένοι όπως και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες στερούνται την ικανοποίηση στοιχειωδών συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης, όπως σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αρνείται στους πρόσφυγες την παροχή διεθνούς προστασίας για όσους το επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, καθώς και ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, που είναι και οι περισσότεροι.

Ερωτάται η Επιτροπή ποια είναι η θέση της, προκειμένου να αποδοθεί άμεσα στους Σύρους πρόσφυγες άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς, με επείγουσες διαδικασίες σε όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα και να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου